2018-optimism rezervat pe piața globală a cărnii de pasăre

Perspectivele pentru piața globală a cărnii de pasăre sunt promițătoare pentru noul an, dar există și anumite incertitudini.

Potrivit raportului Rabobank’s Poultry Quarterly Q1 2018, perspectivele industriei cărnii de pasăre la nivel mondial pentru anul viitor sunt “promițătoare, cu fundamente relativ pozitive”, dar există o serie de incertitudini, sub forma posibilelor evoluții legate de răspândirea gripei aviare (AI) și a concurenței venite din partea producătorilor de bunuri bogate în proteine, precum cea din domeniul cărnii de porc și de vită.

“Perspectiva industriei globale a cărnii de pasăre pentru anul 2018 este promițătoare”, a declarat Nan-Dirk Mulder, analist senior pe domeniul proteinelor animale, la Rabobank. “Această perspectivă promițătoare se va concretiza sub forma unei creșteri continue a cererii în majoritatea piețelor, cu excepția Chinei, și prin prețuri scăzute la furajele pentru păsări în primul trimestru al lui 2018 (posibil și pentru mai mult timp). Dar o strategie riguroasă de crestere pe partea de ofertă va fi necesară, mai ales că incertitudinile cresc.”

Prețurile globale la carnea de pui au rămas sus, în special pentru puiul întreg și pieptul de pui, în vreme ce prețul la pulpe și gheare a scăzut căzut. Este de așteptat o creștere a concurenței anul viitor, din partea cărnii roșii ca urmare a creșterii ofertei și a scăderii prețurilor în categorie.

Rabobank estimează că, și în 2018, comerțul global cu carne de pasăre va fi din nou afectat de volatilitate, determinată de gripa aviară, de volatilitatea cursului de schimb și de modificările strategiilor de achiziții ale comercianților, ca răspuns la scandalurile anterioare din comerț. De asemenea, se așteaptă ca noi furnizori să continue să intre pe piață.

Raportul arată că industria chineză a cărnii de pasăre se luptă cu apropierea rapidă a iernii și multe piețe unde se comercializează carne proaaspătă încă nu au fost închise. El consideră că această situație ar putea afecta negativ prețurile și comerțul mondial.
Banca olandeza îi sfătuiește, în aceste circumstanțe, pe cei din industrie să “reducă în continuare oferta pentru a reechilibra cererea și oferta”.

Pe altă parte, industria braziliană se recuperează din scandalul cărnii de proastă calitate, iar exporturile a revenit la nivelurile din 2016 după scăderi semnificative în trimestrele 2 și 3. Cu toate acestea, riscul ca importurile braziliene să fie înlocuite de cele ale unor noi furnizori rămâne.

Industria cărnii de pasăre din UE funcționează relativ bine, pe baza unui echilibru favorabil al ofertei și cererii în Europa, alături de o creștere în limite prestabilite în Europa de Nord-Vest, datorită reglementărilor de mediu care limitează extinderea. Estul Europei – și în special Polonia – se preconizează că va continua să înregistreze o creștere rapidă și, conform prognozei analiștilor Rabobank, va deveni un nod comercial în domeniu.

Raportul arată că regiunile globale cu cea mai rapidă creștere sunt Asia de Sud-Est și Europa de Est. Se așteaptă ca Asia de Sud-Est să rămână pe un trend crescător “foarte rapid” în următorul an, cu o expansiune continuă a pieței de peste 5% în majoritatea țărilor, cum ar fi Indonezia, India, Filipine și Thailanda, urmare a cererii locale explozive, precum și a țintelor clare ale Thailandei atunci când vine vorba de comerțul global. Totuși, expansiunea recentă a industriei thailandeze a cărnii de pasăre, la un ritm de 7%, a avut loc probabil puțin prea rapid, dacă avem în vedere presiunea asupra profitului companiilor.

Industria cărnii de pasăre din SUA este de așteptat să-și păstreze performanțele de excepție, ca urmare a condițiilor de pe piața locală și de îmbunătățirea exporturilor, combinate cu o recoltă de porumb și de soia, preconizate a fi la nivele record.