ANSVSA nu va aplica direct amenzi, după 11 aprilie, pentru depășirea nivelurilor de acrilamidă

De la 11 aprilie 2018, operatorii din industria alimentară vor trebui să adere la noile măsuri de diminuare a nivelurilor de referință pentru reducerea prezenței acrilamidei în produsele alimentare.

”După 11 aprilie 2018 vom face controale în special la unitățile care produc alimente pe bază de cartofi cereale și cafea, pentru a vedea care sunt măsurile luate pentru reducerea nivelului de acrilamidă,” anunța Bogdan Licărete, Director General Adjunct ANSVSA, în cadrul seminarului informativ dedicat producătorilor si furnizorilor de alimente și de suplimente din România – SINN | Siguranță.Igienă – Nereguli.Noutăți, care se desfășoară în perioada 21-22 februarie 2018 în Aula Mare a Facultății de Biotehnologii, USAMV București, eveniment organizat de Revista Ro.Aliment.

”Totuși, într-o primă fază nu vom aplica amenzi, ci vom încerca să-i consiliem pe producători pentru a aplica măsuri legate de reducerea nivelului de acrilamidă din alimente,” explica Directorul General Adjunct al ANSVSA.

Bogdan Licărete mai arăta că sunt foarte multe produse alimentare generatoare de acrilamidă, iar producătorii ar trebui să se informeze și să se pregătească temeinic pentru a găsi măsuri eficiente de reducere a nivelului de acrilamidă din alimentele pe care le produc.

Conform REGULAMENTULUI (UE) 2017/2158 AL COMISIEI din 20 noiembrie 2017, procesatorii au obligația să stabilescă un program propriu de eșantionare și analizare a nivelurilor de acrilamidă din produsele alimentare menționate și să păstreze o evidență a măsurilor de diminuare aplicate. Vizate direct de aceste noi reguli sunt companiile care produs și introduc pe piață produse alimentare precum:

  • (a) cartofi prăjiți, alte produse tăiate (prăjite prin imersiune în ulei) și felii subțiri de cartofi (chipsuri) din cartofi proaspeți;
  • (b) chipsuri de cartofi, gustări, biscuiți crocanți și alte produse din cartofi realizate din aluat de cartofi;
  • (c) pâine;
  • (d) cereale pentru micul dejun (cu excepția porridge-ului);
  • (e) produse fine de panificație: prăjiturele, biscuiți, pesmet, batoane din cereale, pogăcele, cornete, napolitane, gogoși și turtă dulce, precum și biscuiți crocanți, rondele din pâine și înlocuitori de pâine;
  • (f) cafea prăjită și instant (solubilă);
  • (g) înlocuitori de cafea;
  • (h) produse alimentare destinate sugarilor și produse alimentare prelucrate pe bază de cereale destinate copiilor de vârstă mică, astfel cum sunt definite în Regulamentul (UE) nr. 609/2013 al Parlamentului European și al Consiliului.

Acrilamida, pericolul invizibil din alimente
Acrilamida este un contaminant și, prin urmare, reprezintă un pericol de natură chimică în lanțul alimentar. Este un compus organic cu greutate moleculară mică, foarte hidrosolubil, care ia naștere din constituenții naturali asparagină și zaharuri în anumite produse alimentare atunci când sunt preparate la temperaturi în mod tipic mai mari de 120°C și în condiții de umiditate redusă. Ea apare în principal în alimentele bogate în carbohidrați coapte sau prăjite, în cazul în care materiile prime conțin precursorii ei, cum ar fi cerealele, cartofii și boabele de cafea. În SUA, acrilamida este catalogată drept o substanță.