Dorin Cojocaru: “In spatele pachetului scolar nu sta doar o fabrica, ci o intreaga filiera”

Ieri, 16 mai 2018, la Hotelul Radisson din Bucuresti a avut loc grupul de lucru dedicat laptelui scolar la care au fost prezenti reprezentaniti ai MADR, Ministerului Sanatatii, ai Ministerului Finantelor, Ministerul Educatiei, Consiliilor locale Suceava si Vrancea, presedintele APRIL, Medici diabetologi si bolile nutritiei, reprezentanti ai procesatorilor.

In deschiderea evenimentului, in sustinerea programului “Cornul si laptele”, domnul Dorin Cojocaru, Presedintele APRIL, a dorit sa puna pe tapet trei aspecte importante ale acestui program: sanatatea copiilor, partea educativa, precum si implicarea economico-sociala.

“In spatele pachetului scolar nu sta doar o fabrica ci o intreaga filiera, plecand de la fermieri si pana la toti cei angrenati in procesul de colectare si distributie, spune Dorin Cojocaru, presedintele APRIL – Asociatia  Patronala Romana din Industria Laptelui “

Din suma de 500 de milioane de lei provenita de la UE, 200 de milioane sunt destinati laptelui scolar, bani ce ar trebui folositi pana la finalul lui 2019.

Elevii vor primi la şcoală produse de panificaţie, lactate, fructe şi legume, prevede o lege promulgată la începutul anului 2018, de preşedintele Klaus Iohannis. Concret, pe parcursul săptămânii şcolare, unui elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate.

La inceputul anului ministrul Educatiei, Liviu Pop declara:

Sunt convins că în trei ani putem ca 700.000 de copii din România să beneficieze de acest program, “Masă caldă”, care va înlocui programul “Cornul şi laptele””.

Un lucru este clar, cele doua programe se lovesc de procedurile de achizitii. Aşadar, procesul va depinde de autorităţile locale. În funcţie de cum se vor mişca acestea, elevii şi preşcolarii vor beneficia de aceste produse cât mai repede.

Una din variantele propuse in grupul de lucru intrunit ieri, este ca la inceputul zilei copiilor sa li se ofere “Cornul si laptele”, iar la pauza de pranz, fructe, varianta propusa de medicul diabetolog si bolile nutritiei prezent la intalnire.

Reprezentantul MADR – Vasile Dreve, a subliniat faptul ca  laptele, produsele lactate, produsele de panificatie, legumele si fructele, ar trebui sa ajunga la scolari si ca in cel mai scurt timp se va gasi o forma prin care sa se creeze un echilibru. Mierea insa, va fi oferita doar ocazional, spre degustare!