Vă invităm să participați la un workshop internațional prilejuit de încheierea proiectului OATPRO

Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București și Asociația Specialiștilor din Morărit-Panificație din România vă invită să participați la un workshop internațional prilejuit de încheierea proiectului OATPRO, în ziua de 28 februarie 2018, la sediul IBA din București, str. Băneasa Ancuța nr.5.

CONSULTA PROGRAMUL WORKSHOP-ULUI DIN 28 FEBRUARIE

OATPRO este un proiect ERANET–Susfood, desfășurat pe perioada 2015-2018, dedicat evaluării potențialului concentratelor proteice din ovăz de a fi folosite ca ingrediente pentru dezvoltarea diferitelor matrici alimentare.


 Concentratul de proteine ​​din ovăz are o amprentă semnificativ mai redusă de carbon (emisiile de gaze cu efect de seră) comparativ cu proteinele pe bază de animale, iar amprenta este similară cu cea a altor proteine ​​vegetale (figura 1).
 Proteinele din ovaz sunt o optiune buna de a inlocui alte surse de proteine ​​si pentru a diversifica sursele de materii prime ale proteinelor vegetale.

Figura 1. Amprentele de carbon și conținutul de proteine ​​din diferite ingrediente proteice.

 Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că amprenta redusă de carbon se datorează concentratiei de proteină de ovăz care este un flux secundar cu o valoare economică inferioară dintr-un sistem de producție care oferă alte componente valoroase. Astfel, majoritatea emisiilor de gaze cu efect de seră din sistemul de producție sunt alocate altor produse decât proteina de ovăz pe baza valorilor economice ale produselor.

Figura 2. Amprentele de carbon și conținutul de proteine din diferite produse alimentare.

 De asemenea, emisiile de gaze cu efect de seră ale consumului nostru alimentar în ansamblu se vor reduce numai dacă vom accepta proteinele vegetale ca înlocuitori reali ai proteinelor animale și vom reduce aportul de proteine ​​animale.

 Pentru a se asigura că, de asemenea, utilizarea de proteine din ovaz în alimente duce la reducerea gazelor cu efect de seră, amprenta de carbon a produselor îmbogățite cu proteine de ovăz a fost comparată cu amprenta de carbon a produselor convenționale.

 Pastele și pâinea îmbogățită cu proteine de ovăz și iaurt bogat în proteine sunt foarte eficiente pentru a furniza proteine comparativ cu proteinele pe bază de animale și ușor mai bune comparativ cu pâinea și pastele convenționale din punct de vedere al gazelor cu efect de seră (figura 2).

Contact: denisa.duta@bioresurse.ro; office@oatpro.eu; asmp@bioresurse.ro