Mărcile proprii dețin o cotă tot mai mare din piața laptelui în România

Se remarcă un interes tot mai ridicat pentru produse ecologice, lapte fără lactoză și lapte de capră, atât din partea consumatorilor, cât și a furnizorilor și retailerilor

Trendul pozitiv al vânzărilor categoriei din prima jumătate a anului este susținut în special de mărcile proprii, care au crescut atât în valoare, cât și în volum, potrivit studiului Panel de gospodării GfK, citat de Revista Piața.

„Mărcile proprii dețin aproximativ 60% din volumul total de lapte procesat și sunt achiziționate de aproape jumătate dintre familiile din România. Brandurile au pierdut vo­lume și au fost cumpărate mai rar pe par­cursul primelor șase luni din 2017. Mărcile care dețin cele mai mari ponderi ca volum sunt Zuzu (Albalact) și Napolact  (FrieslandCampina); în rândul mărcilor proprii,  Pilos (marcă a retailerului german Lidl) vinde cele mai mari volume. Laptele provenit din producție proprie acoperă o proporție încă ridicată în rândul consumatorilor români, deși mai redusă decât anul trecut. Jumătate din volumul de lapte provine din producție proprie, iar aproape 40% dintre familiile din România consumă lapte produs în gospodăriile lor”, arată datele GfK.

ÎN IKA, MĂRCILE PROPRII DEȚIN 40,5% DIN VOLUMELE VÂNDUTE

În lanțurile internaționale de retail monitorizate de RetailZoom*), mărcile proprii dețin 40,5% din cantitățile vândute. Și în acest format, Zuzu și Napolact sunt mărcile de producător preferate de consumatori. Laptele pasteurizat este dominant în categorie și a crescut cu 14% ca volum și cu 21,2% ca valoare în intervalul august 2016-iulie 2017, față de august 2015-iulie 2016.

Piața laptelui ambalat în România a crescut cu aproximativ 10% în 2016 față de anul anterior, conform datelor Compass ale Tetra Pak, estimările fiind ca anul 2017 să aducă o stabilizare a volumelor la nivelul anului trecut.

În ciuda acestei evoluții pozitive, o particularitate a pieței locale rămâne consumul foarte mic de lapte ambalat per capita, care plasează în continuare România pe ultimele locuri în clasamentul țărilor europene. În egală măsură, deși în scădere față de anii trecuți, volumele de lapte neprocesat rămân semnificativ mai mari decât în țările învecinate.

Răzvan Orbulescu, Marketing Director FrieslandCampina România, apreciază că „la nivel local, consumul de lactate este în continuare sub potențial, iar una dintre caracteristicile importante ale pieței, în comparație cu alte țări europene, este chiar frecvența redusă a consumului. În România, în medie, o familie cumpără circa doi litri de lapte la un interval de 10 zile, ceea ce este extrem de puțin comparativ cu alte țări din Europa.”

În opinia sa, românii sunt din ce în ce mai preocupați de siguranța alimentară a produselor pe care le consumă, iar procesul de informare în acestă privință determină trecerea treptată de la achiziția de produse din „piața gri”, unde standarul de calitate nu este garantat, către achiziții de produse lactate din comerțul modern. Autoconsumul este în scădere, iar în funcție de categoria de produs ajunge la 20-40%.

Care sunt provocările cu care se confruntă principalii jucători din piață aflați în analiza completă realizată de Revista Piața.