O folie de celuloza pentru nuci, ciocolata, cereale si branza castigatoare a premiului Circular Materials Challenge urmeaza să fie comercializata in 3-5 ani

Centrul de Cercetări Tehnice VTT din Finlanda a fost recunoscut de Fundația Ellen MacArthur drept câștigător al Circular Materials Challenge pentru folia sa compostabilă, din celuloză ușoară, care ar putea fi comercializată în 3-5 ani.

Materialul de ambalare din plastic este potrivit pentru produsele uscate și grase, cum ar fi nucile, cerealele, cafeaua, condimentele și stafidele, precum și pentru produsele care necesită o durată lungă de conservare.

Programul de accelerare al economiei plasticului
Câștigătorii “Circular Materials Challenge” au fost onorați în cadrul unei ceremonii organizate la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția, pe 23 ianuarie.

VTT este unul dintre cei cinci câștigători menționați la eveniment, ce includ Universitatea din Pittsburgh, Aronax Technologies, Institutul Fraunhofer pentru Cercetări Silicate și Bioplastics Full Cycle; Echipa Elk Packaging și Associated Labels and Packaging, care vor împărți premiul de 1 milion de dolari între ei.

Ali Harlin, profesor-cercetător, la VTT, a spus că din punct de vedere al proprietăților, materialul este chiar mai bun decât bioplasticele biodegradabile actuale de pe piață și poate fi utilizat pe utilajele de ambalare existente.

“VTT dispune de numeroase linii de cercetare și dezvoltare pentru materialele regenerabile și reciclate, bazate pe decenii de cercetare și experiență. Avem în special o puternică bază de cercetare pentru biomasă forestieră și ambalare. Noi credem în schimbarile sistematice și lucrăm în direcția unor obiective strategice pe termen lung “, a spus el. A fi recunoscuți pentru durabilitatea ambalajelor, care este unul dintre domeniile cheie de competență ale noastre, este o recunoaștere foarte importantă a activitatii noastre. Banii sunt desigur valoroși (cu referire la premiu), dar dezvoltarea de materiale noi este oricum foarte costisitoare. “

Toți câștigătorii (11 în total) vor face acum parte dintr-un nou program de accelerare a economiei plastice de 12 luni, unde li se oferă sprijin specializat pentru a-și face inovațiile comercializabile. După un an, Fundația va acorda un premiu suplimentar de 1 milion de dolari celui mai bun concurent.

Într-o declarație, dna Ellen MacArthur a spus că speră că “aceste inovații vor inspira progrese și mai mari, ajutând astfel la construirea unui sistem în care toate materialele plastice să fie reutilizate, reciclate sau compostate în siguranță”.

“Programul Accelerator este o oportunitate uimitoare pentru noi de a obține informații multidisciplinare și de a ne îmbunătăți soluțiile în ceea ce privește materialele de ambalare”, a adăugat Harlin. “Banii de premiere vor fi utilizați pentru a dezvolta în continuare proprietățile materialelor noastre și pentru a accelera comercializarea produsului nostru. Am avut ocazia să o întâlnim pe dna Ellen MacArthur la ceremonia de la Davos și i-am dat de fapt primul prototip al soluției noastre de ambalare. În continuare, am creat un plan de cercetare și dezvoltare de 12 luni pentru programul Accelerator. Scopul este de a crește și de a fi cu un pas mai aproape de furnizarea și comercializarea unei alternative ecologice pentru materialele plastice. “

Fundația Ellen MacArthur a anunțat anul trecut două provocări; Cercetarea materialelor circulare (câștigătorii anunțați la Davos), care se concentrează pe “Cum să facem toate ambalajele din plastic reciclabile?” și proiectul Circular Design Challenge (câștigătorii anunțați la Conferința Ocean din Malta, din luna octombrie a anului trecut), care se axează pe “Cum putem obține produse fără a genera deșeuri de plastic?”.

Filmul/folia VTT este fabricată din două tipuri de celuloză din lemn; o celuloză fibroasă (HefCel) și o celuloză de tip plastic (MMCC). Aceste două materiale au proprietăți de barieră complementare, iar VTT le-a combinat într-un film compostabil cu trei straturi, care arată și se comportă ca și plasticul, dar este în întregime bio.

Materialul flexibil și transparent, ușor, protejează produsul de gazele și umiditatea atmosferică. De asemenea, formează o barieră împotriva grăsimii sau a uleiului mineral din produs. Pachetul poate fi sigilat prin încălzire.
Materialul este ideal pentru aplicații de ambalare, cum ar fi pungile pentru gustări, pungile stand-up pentru alimente uscate, cum ar fi cerealele și fructele cu coajă lemnoasă; un ambalaj flexibil pentru produsele sensibile la aer cum ar fi ciocolata, biscuiți si bucati subțiri cu brânză si eventual unele lichide si alimente umede. În teorie, astfel de ambalaje derivate din celuloză ar putea înlocui până la 15% din piața foliei cu proprietăți de barieră, din plastic.

“Prin optimizarea structurii stratului putem îmbunătăți proprietățile tehnice și reduce cantitatea de materiale folosite. Dacă ambalajul a fost fabricat dintr-un singur material pe bază de celuloză, și ar îndeplini toate cerințele pentru un ambalaj bun, acesta ar fi foarte gros și greu “, a adăugat Harlin.