Summit pe tema calității hranei în Europa de Est. Poziția României

Mihai Vișan, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a participat la Bratislava, în Slovacia, la un Summit pe tema calității hranei în Europa de Est, în data de 13 octombrie 2017, informează MADR într-un comunicat de presă.

Din partea României a participat, de asemenea, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Bogdan Pandelică. Inițiativa reuniunii a aparținut Slovaciei și Cehiei, iar obiectivul a fost identificarea modalităților de combatere a standardelor duble ale produselor alimentelor.

Invitația la acest eveniment a fost făcută către reprezentanții de nivel înalt ai Statelor Membre, Președintelui Comisiei Europene și Comisarilor europeni cu portofolii în domeniu.

România agreează și susţine ideea că, la nivelul Uniunii Europene se impune stabilirea unei baze legislative clare, a unor metodologii de control specifice cu caracter unitar și a cooperării între statele membre și Comisia Europeană, astfel ca statele membre să poată răspunde la problematica dublului standard într-un mod eficient.

Autoritățile din România s-au implicat în clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiți. Experții români vor lucra împreună cu europarlamentarii pentru reglementarea domeniului.

Reamintim că, în România, în vederea analizării şi depistării eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în Vestul Europei, s-a constituit, la finalul lunii februarie a.c., un grup de lucru format din reprezentați ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR),ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și ai Autorităţii Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).