Ambalarea , un “atribut cheie al produsului”

Trei sferturi dintre cumparatorii din intreaga Europa isi exprima dorinta de a achizitiona produse cu ambalaje ecologice, deoarece preocuparea asupra impactului plasticului asupra mediului continua sa creasca.

Potrivit celei mai recente cercetari IRI, European Consumer Insights Survey, care a luat in considerare peste 3.300 de consumatori din sapte tari europene, exista diferente in atitudinea cumparatorilor de pe diferite piete.

Cumparatorii italieni sunt cei mai dornici de a achizitiona produse in ambalaje ecologice, 81% subliniind acest lucru ca un atribut important al produsului. Italienii sunt urmati de spanioli, 75% dintre acestia exprimandu-si o astfel de preferinta, urmati la randul lor de greci si de francezi (cu 74%). Consumatorii germani sunt cel mai putin interesati de subiectul amblajelor ecologice, doar 62% dintre respondenti declarand ca ambalajele reciclabile constituie un subiect important.

“Cumparatorii sunt mai constienti ca niciodata de impactul asupra mediului pe care-l pot avea achizitiile si fac legatura de fiecare data cand isi achizitioneaza marcile preferate in magazin”, a mentionat Olly Abotorabi, Manager Senior Regional Insights la IRI.

IRI a identificat, de asemenea, o divizare a generatiilor, cu tinerii mileniali (cu varste intre 18-24 de ani) mai putin preocupati de problema materialelor plastice. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu varsta de 18-24 ani sunt mai putin ingrijorati decat cumparatorii mai in varsta, cu privire la cumpararea de produse care respecta mediul.

Acelasi lucru este valabil si pentru durabilitate – doar 30% din tinerii mileniali cumpara produse locale, comparativ cu 33% dintre cei peste 34 de ani.

IRI a sugerat ca managerii de marca trebuie sa faca din ambalaj – alaturi de aspecte precum pesticidele si emisiile de carbon – o parte a arhitecturii brandului, pentru a se conforma preferintelor consumatorilor pentru produsele ecologice.

“Angajamentele cu privire la reducerea poluarii cu plastic trebuie inglobate cat mai repede in perspectivele strategice ale companiilor din domeniul FMCG. Producatorii vor trebui sa continue sa fie vazuti ca luand masuri daca vor ca brandurile lor sa ramana in mintea consumatorilor si comerciantilor cu amanuntul.”

“Ambalajul a devenit un atribut cheie al produselor pe care marketingul trebuie sa il utilizeze in modele de cumparare predictiva pentru marcile sale, alaturi de alti factori care pot influenta comportamentul cumparatorului, cum ar fi dimensiunea, aroma, culoarea si pretul”, a continuat Abotorabi.

“Demonstrarea valorii pe care brand-ul lor o genereaza pentru aceasta categorie, alaturi de angajamentul fata de asa-numita” economie circulara” pentru ambalaje – care evolueaza intr-un ambalaj reutilizabil, mai degraba decat intr-unul cu o singura utilizare – va fi cheia, de acum incolo. In viitor, acest lucru ar putea fi esential pentru ramanerea produselor pe rafturile comerciantilor cu amanuntul”.