Carrefour este primul retailer din Romania care introduce la nivel national pungi 100% biodegradabile

Incepand din 5 iunie, pungile biodegradabile sunt disponibile in toate hipermarketurile Carrefour din Bucuresti, urmand a fi introduse in toata reteaua de magazine Carrefour pana la finalul lunii

Bucuresti, 5 iunie 2018: Carrefour Romania introduce un produs inovator la scara nationala – pungile 100% biodegradabile, o solutie pentru eliminarea a milioane de pungi de plastic.

Create pe baza polimerilor naturali de catre un producator roman, noile pungi vor fi disponibile in toate cele peste 320 de magazine din Romania pana la finalul lunii iunie.

Anuntul a fost facut astazi in cadrul unui eveniment care, de Ziua Mondiala a Mediului, i-a adus impreuna – alaturi de Carrefour Romania si Ministerul Mediului – pe toti partenerii care au contribuit la acest proiect unic.

„Introducerea pungii biodegradabile este un pas major in viziunea noastra de a promova o viata mai buna si de a deveni lider in tranzitia alimentara pentru toti, prin promovarea unei economii circulare in Romania, o economie care favorizeaza materialele biodegradabile, rapid si sigur, in dauna celor toxice pentru mediu, si care se concentreaza pe prevenirea eliberarii de deseuri greu reciclabile. Implementarea aceastei viziuni Carrefour are la baza folosirea inovatiei si biotehnologiei dezvoltate la standarde internationale, impreuna cu parteneri locali, care sunt conectati la ecosisteme globale de inovatie. Vreau sa felicit echipa noastra, echipa Carrefour, pentru exemplul pe care il da in piata. Exemplul nostru de colaborare poate fi un model de economie circulara si pentru alti retaileri din Romania.”, a declarat Anca Damour, Director Corporate Affairs si Comunicare Carrefour Romania.

Punga realizata in parteneriat cu primul brand romanesc de ambalaje 100% biodegradabile – Biodeck, este fabricata din amidon de porumb si este imprimata cu cerneala pe baza de soia, special conceputa astfel incat sa se biodegradeze rapid (3-6 luni) si complet, fara sa polueze mediul inconjurator.

Mai mult, punga este in intregime compostabila (convertibila in material organic de catre microorganisme aparute natural) – conform certificarii S0708. Pentru inceput, pungile 100% biodegradabile vor fi disponibile clientilor Carrefour in doua formate, cu o capacitate de 5kg, respectiv 7 kg.

„Ne bucura initiativa Carrefour Romania de a implementa politici sustenabile cu privire la inlocuirea pungilor din plastic cu unele prietenoase cu mediul, dar si faptul ca am gasit un partener care isi doreste sa faca acest lucru pe termen lung. Pungile noastre sunt facute din resurse regenerabile, certificate la nivel european si respecta directivele Uniunii Europene cu privire la compostabilitate. In functie de caldura si de umiditate, ele se biodegradeaza complet intre 3 si 6 luni, in conditii de compostare”, spune Adrian V. Georgescu, Director de Vanzari Grup Prodplast.

Introducera pungii biodegradabile in reteaua de magazine Carrefour reprezinta un moment cheie in viziunea de a promova o economie circulara. Aceasta viziune a inceput inca din 2013, prin proiecte precum:

• Sigurec, cea mai moderna solutie de colectare selectiva care exista in Romania, dezvoltata de Carrefour, incepand cu 2013, in parteneriat cu Green Group. O premiera pentru retailul local, cele 21 de statii Sigurec din parcarile hipermarketurilor Carrefour au colectat in cei 5 ani de implementare: peste 21,5 milioane de unitati deseuri PET, doze si recipiente de sticla, peste 3.000 de tone de deseuri de echipamente electrice si electronice si peste 2.600 de tone de deseuri de hartie-carton.

Pe langa statiile Sigurec Prime, marim infrastructura pusa la dispozitie clientilor, cu peste 100 de statii Sigurec IN (solutii de interior, dedicate supermarketurilor) si Sigurec Public (sisteme de exterior, in colaborare cu autoritatile publice).

• Programul de colectare a bateriilor uzate si a acumulatorilor vechi, „Recicleaza si te recompensam!”, dezvoltat in parteneriat cu CCR Rebat Romania, incepand din 2014, in toate hipermarketurile din tara. Clientii sunt invitati sa aduca 5 baterii uzate, in schimbul carora primesc 1 baterie noua, marca Carrefour. Pana in prezent, au fost colectate peste 1,7 milioane de baterii (aproximativ 37 de tone, colectate de clientii din reteaua de hipermarketuri Carrefour).

• Ferma Bio&co, program dezvoltat de Carrefour alaturi de Ateliere Fara Frontiere, este un prim proiect de economie circulara in care peste 800 de tone de deseuri alimentare vegetale (preponderent fructe si legume perimate), provenite din hipermarketurile Carrefour din Bucuresti, sunt colectate si transformate in compost, utilizat ca ingrasamant natural pentru fructele si legumele cultivate la ferma Bio&co.

• Reconect, program anual sustinut de Carrefour Romania si dezvoltat de Ateliere fara Frontiere, prin care se incurajeaza protejarea mediului si sustinerea educatiei digitale. In cadrul atelierului, deseurile electrice si electronice donate sunt colectate si transformate in echipamente IT functionale si alocate apoi catre scoli, gradinite, asociatii si fundatii. Peste 11.700 de calculatoare complete au fost donate celor peste 35.000 de copii si tineri beneficiari.

• Consumul responsabil de energie in magazinele Carrefour reprezinta o implementare a sistemului de iluminare cu LED, care permite reducerea consumului cu 35% si a sistemului de refrigerare full CO2, care reduce cu pana la 900 de tone/an emisiile de carbon si a carui caldura generata de instalatie este recirculata si reutilizata pentru incalzirea spatiilor adiacente.

Mai multe informatii despre programele de mediu dezvoltate de Carrefour pot fi gasite in brosura postata pe site-ul www.carrefour.ro, in sectiunea Mediu.

***
Despre Carrefour:

In Romania, grupul Carrefour ofera clientilor sai multiple posibilitati de a face cumparaturi, atat in cele 320 magazine din tara (32 hipermarketuri ‘Carrefour’, 236 supermarketuri (214 magazine ‘Market’ si 22 magazine ‘Express Orange’), 42 magazine de proximitate ‘Express’, 10 magazine de proximitate ‘Contact’), cat si prin portalul unic www.carrefour.ro .

Mai mult, prin platforma BRINGO, disponibila gratuit in Google Play si App Store, Carrefour le ofera clientilor din Iasi, Cluj, Constanta si Bucuresti posibilitatea de a face cumparaturi din peste 50.000 de produse la pret de hipermarket, livrate in 90 de minute.

De asemenea, prin intermediul Gurmandio, clientii din Iasi, Suceava, Botosani, Piatra-Neamt, Galati si Targu Jiu pot comanda o varietate mare de preparate, atat din sectiunea de gastronomie a Carrefour, cat si de la restaurantele locale, livrare gratuita si multiple metode de plata (cash, card, tichete de masa).

Carrefour a dezvoltat pentru clientii sai mijloace inovatoare de plata, precum aplicatia „Carrefour Pay”, prin intermediul careia acestia pot verifica preturile din magazin sau plati cumparaturile direct din aplicatie, la casele de marcat. Continuand seria inovatiilor, anul trecut, Carrefour a lansat in hipermarketul Carrefour Baneasa, serviciul integrat „Casa ta – Self Service”, prima casa de marcat unde clientii au posibilitatea sa scanze si sa plateasca singuri, in acelasi loc, produsele cumparate.

Carrefour sustine comunitatile in care activeaza prin programe relevante, astfel ca, in 2017, retailerul a lansat, in premiera in Romania, Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, prima de acest gen fondata alaturi de un retailer. Proiectul aduce mai aproape de clientii Carrefour producatorii agricoli romani cu produse de calitate si le ofera acestora oportunitatea de a accesa o piata de desfacere sustenabila.

In aprilie 2018, Carrefour Romania a lansat Filiera Calitatii Carne de Manzat, continuandu-si astfel misiunea si angajamentul de a le oferi clientilor produse romanesti de calitate, proaspete si gustoase, cu gust autentic, la un pret competitiv, prin dezvoltarea de parteneriate durabile cu micii producatori locali.

Filiera Calitatii Carne de Manzat se alatura celorlalte 3 lansate de Carrefour in Romania, incepand cu 2008, pentru porc, morcov si cartofi, asigurand controlul calitatii produselor oferite, prin monitorizarea si verificarea continua a standardelor de calitate setate impreuna cu partenerii de catre o echipa de experti.