Sectorul de bauturi, cel mai dinamic utilizator de paleti inchiriati

Sectorul de bauturi este cel mai activ in inchirierea de paleti reutilizabili pentru distributia interna si export, cu 55% crestere in perioada 31 martie 2017 – 31 martie 2018, potrivit ultimei analize CHEP asupra industriei de supply chain, care subliniaza tendintele si schimbarile de strategie logistica in sectoarele producatoare de bunuri de larg consum (FMCG).

Companiile din industria de bauturi au accelerat trecerea la logistica circulara, bazata pe colaborare, inregistrand peste 1 milion de fluxuri de paleti (circa un sfert din volumul anual de paleti CHEP emisi pentru piata romaneasca). La nivelul industriei de bauturi, cea mai mare cerere de echipamente de transport inchiriate provine, in perioada analizata, din segmentul soft drinks (500.000 fluxuri anuale), apa imbuteliata, bere, vin si spirtoase. Segmentele de apa imbuteliata si bere manifesta o dinamica accentuata de crestere in anul 2018.


 Crestere de 55% a fluxurilor de paleti inchiriati emise in sectorul de bauturi
 Segmentele de apa imbuteliata si bere au o dinamica accentuata de crestere in 2018


Pe urmatoarele locuri in topul celor mai active sectoare romanesti care au adoptat modelul circular in distributia marfurilor pentru piata interna si de export se afla sectoarele de ulei vegetal, produse de curatenie si igiena personala, morarit si panificatie.

“Ascensiunea rapida a sectorului de bauturi in clasamentul celor mai dinamici clienti CHEP arata clar si fara echivoc ca evolutia pietei de consum, nevoia de eficienta si presiunile pe bugetul logistic scot companiile din paradigma modelului traditional,” a declarat Gabriel Andronescu, Director General CHEP Romania. “Un alt factor care explica interesul in crestere pentru solutia de inchiriere este preluarea de catre CHEP a responsabilitatilor prevazute de legislatie pentru ambalajele tertiare din lemn, avantaj important intr-un sector cu livrari mari si frecvente”, a adaugat Andronescu.

“Pentru 2018, anticipam o dublare a comenzilor de paleti in sectorul de bauturi, pe fondul volumelor contractate de cinci dintre principalii sapte producatori de bere din Romania, pentru a-si asigura disponibilitatea si predictibilitatea livrarilor in varf de sezon, marcat anul acesta si de Campionatul Mondial de Fotbal. Ne asteptam sa vedem si in continuare modificari de strategie logistica pe segmentul de bere,” a mai precizat directorul CHEP Romania.

CHEP a emis spre inchiriere 4 milioane de fluxuri de paleti in cele 12 luni incheiate la 31 martie, ceea ce reprezinta peste 20% din volumele rulate in comertul modern.

Pentru companiile din topul clasamentului, principalii factori care au declansat trecerea la inchiriere si externalizarea managementului paletilor au fost disponibilitatea paletilor pentru transport in perioadele de varf si posibilitatea de introducere pe piata a paletilor de dimensiuni mai mici (jumatate sau sfert de palet de dimensiuni euro) pentru livrari normale sau promotii.

Alti factori de influenta in adoptarea logisticii circulare au constat in degrevarea de activitati consumatoare de timp si efort (returul, recuperarea din piata, gestiunea), alaturi de presiunile legislative referitoare la ambalajele puse pe piata.

In sistemul de inchiriere a paletilor, companiile solicita paletii de care au nevoie pentru a-si expedia produsele catre comercianti, urmand ca CHEP sa colecteze din piata dupa descarcarea marfurilor, sa inspecteze si sa reconditioneze paletii, inainte de a ii repune in circuit. Pentru producatorii si importatorii de bunuri de larg consum alimentare si non-alimentare, conversia la sistemul de inchiriere elimina investitia in echipamente si costurile de depozitare, transport, colectare, reparatie si administrative, iar calitatea paletilor si a serviciilor de management al echipamentelor creste disponibilitatea la raft.

Datorita avantajelor oferite de un sistem in care nu se produc deseuri, iar impactul activitatilor din supply chain asupra mediului este pozitiv, producatorii autohtoni, multinationalele cu fabrici in Romania si importatorii sunt scutiti de contributia la Fondul pentru mediu pentru ambalajele tertiare din lemn inchiriate de la CHEP, care preia aceste responsabilitati.


Despre CHEP Romania
CHEP Pooling Services Romania este subsidiara liderului mondial in servicii de reutilizare prin inchiriere a paletilor si containerelor si parte a grupului Brambles. Compania deserveste atat clienti internationali, cat si producatori locali, in principal in domeniul bunurilor de larg consum precum: produse de curatenie si igiena personala, bauturi, produse alimentare proaspete si uscate, ulei si consumabile din hartie.

CHEP Pooling Services Romania ofera o gama de solutii logistice si servicii de consultanta care cresc performanta activitatilor logistice. De asemenea, modelul CHEP este unul sustenabil in esenta, reducand riscurile operationale si deteriorarea produselor.