Companiile italiene cheltuiesc milioane pentru o lege “inutila”, iar guvernul promite sa mentina etichetarea de origine

Producatorii din Italia sunt din ce in ce mai exasperati pentru ca au cheltuit milioane de euro pentru a respecta o lege privind etichetarea, care incalca legislatia UE – insa ministerul si noul guvern de coalitie al tarii au promis sa-si apere reglementarile nationale.

Comisia Europeana a avertizat in repetate randuri Italia asupra faptului ca legile sale privind etichetarea, care impun producatorilor sa imprime numele si adresa pe produsele alimentare si bauturile fabricate in aceasta tara, este impotriva legislatiei UE.

produse_alimentare_ecologice4Ministerul Agriculturii insa insista asupra faptului ca legea este in vigoare si isi face pe deplin efectele, iar companiile italiene de alimente ar trebui sa o respecte sau sa se confrunte cu amenzi de pana la 18.000 de euro.

Intr-o declaratie aparuta pe site-ul Ministerului (datata 6 aprilie, dar publicata la mijlocul lunii mai dupa ce au fost facute publice documente care dezvaluie dezacordul Comisiei), vicepremierul Andrea Olivero a declarat:

Vom continua sa aparam consumatorii prin alegeri transparente privind originea si locul de productie ce vor fi in continuare aratate pe eticheta, deoarece acestea reprezinta un instrument fundamental pentru protectia marcii Made in Italy.

Aidepi, asociatia care reprezinta interesele producatorilor italieni de paste, produse de panificatie si cereale – un sector care are o cifra de afaceri de 19 miliarde de euro – doreste o clarificare a situatiei. Directorul sau, Mario Piccialuti, a declarat pentru cotidianul national La Republicca la inceputul acestei luni ca:

Membrii nostri au cheltuit milioane de euro pentru schimbarea etichetelor si astazi aflam ca poate a fost inutil. Pentru moment asteptam: explicam companiilor ca standardul italian este in vigoare si trebuie respectat. Noile etichete au fost deja tiparite.

Noul guvern, aceeasi politica?
Inca din martie, cand au avut loc alegeri, partidul populist si anti-sistem, Miscarea Cinci stele (MS5) si Partidul de extrema dreapta Liga au fost implicate in negocieri pentru a forma un partid de guvernamant majoritar. Ei au format acum o coalitie de guvernamant si, conform unui program de 39 de pagini, vor continua aceeasi linie stabilita de guvernul anterior. Documentul afirma:

Istoric vorbind, guvernul italian a avut o atitudine defetista in cadrul UE, in ceea ce priveste nevoile sectorului agricol, adesea preferand sa cedeze terenul in fata intereselor europene, sacrificand nevoile nationale. Angajamentul nostru fata de viitor este apararea suveranitatii alimentare a Italiei si protejarea marcii de excelenta Made in Italy”. Consideram ca este o prioritate, protejarea marcii Made in Italy, prin adoptarea unui sistem de etichetare corect si transparent, garantand o mai mare protectie a consumatorilor.

Desi liderii ambelor parti au emis mai tarziu o declaratie conform careia programul a fost modificat considerabil – prin clauze care au subliniat planurile de a parasi moneda unica si de stergere de catre Banca Centrala Europeana a unei datorii de 250 miliarde euro, care au speriat pietele financiare – proiectul indica in continuare adoptarea unei pozitii protectioniste puternice in agricultura si alimentatie.

Ultima solutie: instanta judecatoreasca
Potrivit Ministerului Agriculturii, consultarile sale cu Comisia sunt in desfasurare, insa expertul in legislatia alimentara si directorul general al Hylobates Consulting, Luca Bucchini se indoieste de acest lucru.

O scrisoare semnata de comisarul pentru sanatate si siguranta alimentara Vytenis Andriukaitis, din data de 30 ianuarie a fost cat se poate de clara: notificarea Italiei nu a facut obiectul articolului 114 alineatul (4), adica a fost “inadmisibila”. ”Prin urmare, Comisia nu va examina fondul notificarii”, a spus Comisia.

Singura modalitate prin care Italia ar putea contesta aceasta decizie ar fi sa sesizeze Curtea Europeana de Justitie – dar ar trebui, in acelasi timp, sa abroge legislatia.

Bucchini a afirmat ca este constient de un singur caz in care un stat membru a avut castig de cauza asupra Comisiei in ceea ce priveste procedura articolului 114. In 2003, Danemarca a dorit sa stabileasca limite obligatorii pentru nitratii si nitritii din alimente care, din motive proprii de siguranta alimentara, erau mai mici decat nivelurile pan-europene.
In sfarsit, Danemarca a primit acordul – iar in aceasta luna Comisia a dat unda verde danezilor pentru a utiliza aceste niveluri mai mici – dar guvernul danez a jucat conform regulilor, abrogand legislatia pana cand Curtea de Justitie a luat decizia.

Problema privind etichetarea originii poate, totusi, sa aiba mai putina “importanta” in ochii legislatorilor UE.

“In caz Danemarcei au existat dovezi clare care aratau ca nitratii si nitritii pot fi daunatori pentru sanatate chiar si la nivelurile permise, pe baza principiului precautiei. Legea italiana este complet diferita “, a spus Bucchini.

In ultimii ani, Italia a introdus o serie de norme privind etichetarea tarii de origine (COOL) pentru produsele lactate, graul pentru paste si orez si pentru tomatele procesate si produsele pe baza de tomate.