Reciclarea ambalajelor din plastic negru ar putea sa nu mai fie o problema

Faerch Plast UK colaboreaza cu mai multi retaileri la un proiect prin care initial vor fi reciclate 120 de tone de plastic negru (opt milioane de articole) in fiecare luna incepand cu iulie 2018.

Prin initiativa retailerilor britanici Marks & Spencer, Tesco si Sainsbury si a companiei de reciclare si management al deseurilor, Viridor, plasticul negru va reciclat, putand fi utilizat in ambalaje noi, iar volumul de material reciclat va creste in urmatoarele 18 luni la fabirca de reciclare a Viridor din Kent.

Economie circulara
Andrew Osborne-Smith, CEO regional al Faerch Plast UK & Ireland, a declarat ca initiativa este un alt pas care permite sectorului de producere a materialelor plastice sa realizeze obiectivele economiei circulare.

“Accentul se pune pe materialele plastice negre, deoarece au fost in mod traditional foarte greu de reciclat”, a spus Andrew Osborne-Smith. “Sistemele existente de reciclare nu pot identifica materialele plastice negre, astfel incat acestea au ajuns in depozitele de deseuri sau in instalatiile de recuperare a energiei. Acesta este motivul pentru care Faerch Plast, care lucreaza impreuna cu partenerii sai, a realizat un proiect-pilot care a constatat ca este posibil din punct de vedere tehnic nu doar sa se identifice materialele plastice negre, dar si ca aceste materiale pot fi transformate in ambalaje noi. Solutia pentru materialele plastice negre are avantaje considerabile – plasticul mixt poate fi deja reciclat cu usurinta in ambalajele negre din plastic. Recicland materialele plastice negre vom putea asigura o cantitate mai mare de materiale plastice colorate”.

Paul Ringham, director comercial, Viridor, a declarat ca echipa lucreaza la proiect de sase luni, inainte de lansarea acestei initiative.

Fabrica de reprelucrare a polimerilor
Compania considera ca plasticul negreu din deseurile mixte de uz casnic poate fi reciclat in fulgi de plastic ce pot fi amestecati in materia prima pentru ambalajele colorate pentru a crea ambalaje care pot fi folosite pentru alimente si acest fapt a fost dovedit in timpul incercarilor la instalatiile Viridor, la fabrica de reciclare a materialelor plastice din Rochester, Kent, a companiei si la o fabrica de reprelucrare a polimerilor din Skelmersdale, Lancashire.

Acestea vor incepe sa introduca plasticul negru pentru reciclat in noul proces tehnologic, incepand cu aceasta luna, adaugandu-l in fluxul de lucru pentru obtinerea plasticului colorat, care este deja reciclabil.

Fulgii si peletii obtinuti la fabrica de reciclare a materialelor plastice din Rochester vor fi trimisi apoi catre fabrica firmei Faerch Plast din Ely, Cambridgeshire, unde vor fi transformati in ambalaje alimentare noi.

“A fost o incununare a eforturilor noastre sa vedem ca intregul lant de aprovizionare colaboreaza la acest proiect, unde am vrut sa demonstram ca tavile negre PET sunt reciclabile”, a adaugat Ringham. “Cu toate acestea, trebuie facute mai multe eforturi pentru a atinge niveluri ridicate si durabile de reciclare a tavitelor din plastic negru, fiind necesare investitii suplimentare in sisteme de colectare a deseurilor, sisteme care sa fie viabile din punct de vedere comercial, precum si investitii in facilitati de sortare si reciclare pentru ghivece, tavi si tavite din PET”.