Romania, ajutata sa-si atinga obiectivele privind reciclarea deseurilor municipale

Comisia Europeana a propus luni, 24 septembrie, o serie de masuri care sa vina in sprijinul a 14 state membre, printre care si Romania, in ceea ce priveste gestionarea si reciclarea deseurilor municipale.

Conform celui mai recent raport privind modul in care sunt aplicate reglementarile europene in materie de gestionare si reciclare a deseurilor municipale, 14 state membre (Romania, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia, Croatia, Portugalia, Slovacia, Spania, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Malta) risca sa nu-si poata atinge tinta de reciclare de 50%, stabilita la nivelul UE pentru anul 2020.

In ciuda progreselor inregistrate, Comisia a identificat decalaje semnificative in randul statelor membre. Acestea trebuie rezolvate rapid, astfel incat europenii sa se poata bucura de beneficiile economice si de mediu aduse de economia circulara.

Comisia Europeana a prezentat un plan detaliat de actiune care sa vina in sprijinul statelor vizate pentru a asigura conformitatea cu normele europene in domeniu. In urma publicarii acestui raport, Comisia va efectua vizite la nivel inalt in aceste tari, pentru a discuta oportunitatile si provocarile cu autoritatile nationale, regionale si locale si partile interesate relevante, inclusiv mediul privat.

Potrivit unor estimari recente ale Bancii Mondiale, cantitatea de deseuri generate la nivel global va creste, de la 2,01 miliarde de tone in 2016, la 3,40 miliarde de tone in 2050.

Raportul Comisiei Europene se bazeaza pe date la nivel national privind aplicarea legislatiei UE in materie de deseuri, intre 2013 si 2015, precum si pe studii privind deseurile municipale, deseurile din constructii si demolari, deseurile periculoase si deseurile de echipamente electrice si electronice.