Bulgaria va cere UE să adopte măsuri împotriva „standardelor duble” folosite de producătorii de alimente

Sofia intenționează să se alăture inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în Uniunea Europeană, pentru ca firmele să nu mai vândă în Europa de Est produse de calitate inferioară celor comercializate în Europa Occidentală, a anunțat ministrul Agriculturii din Bulgaria, Hristo Bozukov, transmite Novinite.

Problema va fi dezbătută luni la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Agricultură și Pescuit al UE, a explicat Hristo Bozukov, într-un interviu acordat publicației bulgare 24 Chasa. Acesta a apreciat că procedeul prin care se livrează pe piețele din Europa de Est produse cu mai multă sare, grăsime și îndulcitori artificiali reprezintă „o discriminare”.

Bulgaria s-a alăturat unei acțiuni similare a Slovaciei în 2011, după ce s-a descoperit că produsele Coca-Cola vândute în cele două țări conțin îndulcitori, în timp ce în Germania și Grecia conțineau zahăr.

„Problema «standardelor duble» folosite de producătorii de alimente trebuie clarificată și se vor înregistra progrese în acest scop dacă și alte state membre se vor alătura inițiativei statelor din Grupul Vișegrad de a elabora reglementări care să asigure standarde alimentare uniforme în UE”, a afirmat, săptămâna trecută, ministrul Agriculturii din Ungaria, Sandor Fazekas.

Oficiali ai celor patru state din Grupul Vișegrad — Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia — vor discuta problema companiilor alimentare internaționale care folosesc ingrediente de calitate inferioară în produsele destinate vânzării în Europa Centrală și de Est (CEE) față de cele folosite pentru producerea bunurilor vândute sub branduri identice în Europa Occidentală, a anunțat Sandor Fazekas, într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Grupul V4 va cere Comisiei Europene (CE) să elaboreze reglementări care să sancționeze companiile pentru deficiențe de calitate, a explicat ministrul Agriculturii din Ungaria. Practica este permisă în prezent, deoarece UE solicită doar o listă clară de ingrediente pe ambalaj.