Comisia Europeana lanseaza Centrul de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare

Ca reactie la preocuparile consumatorilor referitoare la calitatea alimentelor si la practicile frauduloase din sectorul alimentar, Comisia Europeana va lansa azi un Centru de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare, dirijat de Centrul Comun de Cercetare.

Centrul de cunostinte, o retea formata din experti ai Comisiei si din experti externi, va sprijini factorii de decizie de la nivelul UE si autoritatile nationale prin facilitarea accesului la informatii si prin schimbul de cunostinte stiintifice actuale privind fraudele alimentare si aspectele legate de calitatea produselor alimentare.

Preocuparile legate de fraudele alimentare si de calitatea alimentelor submineaza increderea consumatorilor si afecteaza intregul lant de aprovizionare cu alimente din Europa, de la fermieri pana la comerciantii cu amanuntul.

Printre alimentele care au facut recent obiectul unor cazuri de fraude alimentare se numara uleiul de masline, vinul, mierea, pestele, produsele lactate, carnea si pasarile de crescatorie. Consumatorii pot fi expusi unor practici de marketing incorecte, in special in ceea ce priveste produsele alimentare cu compozitie foarte diferita, vandute pe piete diferite in ambalaje similare.

Tibor Navracsics, comisarul pentru educatie, cultura, tineret si sport, care se ocupa de Centrul Comun de Cercetare, va lansa noul Centru de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare la Strasbourg, in prezenta vicepresedintelui pentru uniunea energetica, Maroš Šefčovič si a comisarului pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vêrá Jourová.

Inainte de lansare, Comisarul Navracsics a afirmat: „Mancarea este un domeniu in care stiinta poate sa-si demonstreze, foarte direct si concret, utilitatea pentru cetateni. Calitatea alimentelor pe care le consumam este importanta pentru noi toti. De vreme ce fraudele alimentare reprezinta activitatii infractionale transnationale, UE joaca un rol evident in contracararea acestor practici. Lansarea Centrului de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare este un pas important in directia cea buna. Centrul va contribui la protejarea integritatii lantului alimentar al UE si la garantarea calitatii produselor alimentare, generand astfel o valoare adaugata clara pentru europeni.”

Comisarul Jourová a afirmat: „Comisia abordeaza cu mare seriozitate problema calitatii produselor alimentare si a diferentierii incorecte, luand masuri concrete pentru a aborda aceasta problema. Furnizarea de dovezi stiintifice mai bune reprezinta o parte esentiala a acestui demers. Acest Centru de cunostinte nou creat, reunind experti si cunostinte din interiorul si din afara Comisiei Europene, va contribui, in plus, la colectarea si prelucrarea dovezilor stiintifice. Activitatea sa va contribui, de asemenea, la dezvoltarea unei metodologii comune de testare, care, la randul ei, ne va ajuta sa aplicam si sa asiguram respectarea legislatiei alimentare si in materie de protectie a consumatorului”.

Centrul de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare:
– va coordona activitatile de supraveghere a pietei, cum ar fi cele privind compozitia si proprietatile organoleptice ale alimentelor prezentate in acelasi ambalaj al aceleiasi marci pe mai multe piete din UE;

– va opera un sistem de informare si avertizare timpurie in cazurile de fraude alimentare, de exemplu prin monitorizarea mass-mediei si furnizarea acestor informatii publicului larg;

– va interconecta sistemele de informatii ale statelor membre si ale Comisiei, de exemplu bazele de date care descriu compozitia anumitor produse agroalimentare cu valoare inalta, cum ar fi vinul sau uleiul de masline;

– va genera cunostinte specifice fiecarei tari, de exemplu prin cartografierea competentelor si a infrastructurilor de laborator din statele membre;

proteinelorCentrul de cunostinte pentru cresterea calitatii alimentelor si combaterea fraudei alimentare va produce buletine informative, harti interactive, baze de date si rapoarte periodice si va face publice aceste informatii.

Centrul de cunostinte va fi complet finantat de Comisia Europeana. Dimensiunea grupurilor tematice de experti va depinde de obiectul activitatii sale. Centrul de cunostinte va completa Reteaua UE impotriva fraudelor alimentare, furnizand o interfata intre stiinta si elaborarea politicilor in domeniu.

Lansarea Centrului de cunostinte marcheaza deschiderea expozitiei intitulate „Stiinta in centrul politicilor europene”, gazduita de Parlamentul European de la Strasbourg, care urmareste activitatea si istoria Centrului Comun de Cercetare de la crearea sa in 1957.

Context
Lantul alimentar in Uniunea Europeana este reglementat, printre altele, prin legislatia alimentara generala [REGULAMENTUL (CE) NR. 178/2002 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 28 ianuarie 2002 de stabilire a principiilor si a cerintelor generale ale legislatiei alimentare, de instituire a Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara si de stabilire a procedurilor in domeniul sigurantei produselor alimentare], legislatia privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare [REGULAMENTUL (UE) NR. 1169/2011 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN SI AL CONSILIULUI din 25 octombrie 2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare] si directiva privind practicile comerciale neloiale [Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor de pe piata interna fata de consumatori].

Legislatia presupune respectarea anumitor cerinte privind compozitia si standardele de calitate a produselor agricole.

Centrul Comun de Cercetare are o indelungata experienta in stiintele alimentare, inclusiv cercetarea vizand autenticitatea si expertiza in dezvoltarea, aplicarea si validarea metodelor analitice de testare in scopul depistarii fraudelor alimentare.

Centrul de cunostinte privind fraudele alimentare si calitatea alimentelor este al cincilea centru lansat dupa cele privind bioeconomia, politicile teritoriale, migratia si demografia si gestionarea riscului de dezastre.