Initiativa cetateneasca europeana: „Eat ORIGINal! Unmask your food”

Colegiul comisarilor a decis, in 19 septembrie, inregistrarea initiativei cetatenesti europene intitulata „Eat ORIGINal! Unmask your food”. Obiectivul sau este de a impune declararea obligatorie a originii pentru toate produsele alimentare, in scopul de a preveni fraudele, de a proteja sanatatea publica si de a garanta dreptul consumatorilor de a fi informati.

Decizia Comisiei de a inregistra initiativa se refera doar la admisibilitatea juridica a propunerii. Comisia nu a analizat continutul initiativei in aceasta etapa.
Inregistrarea initiativei  „Eat ORIGINal! Unmask your food” va avea loc la 2 octombrie 2018 si este punctul de plecare al unui proces care va dura un an, timp in care organizatorii vor strange semnaturi in sprijinul initiativei.

Daca, dupa un an, initiativa va beneficia de un milion de declaratii de sustinere din cel putin sapte state membre, Comisia va avea la dispozitie trei luni pentru a lua o decizie: fie sa dea curs solicitarii, fie sa o respinga, in ambele cazuri trebuind sa isi argumenteze decizia.


Context
Initiativele cetatenesti europene au fost introduse de Tratatul de la Lisabona, fiind lansate ca instrumente prin care cetatenii pot contribui la stabilirea agendei de lucru in aprilie 2012, odata cu intrarea in vigoare a Regulamentului privind initiativa cetateneasca europeana, care pune in aplicare dispozitiile din tratat.

Odata inregistrata oficial, o initiativa cetateneasca europeana da posibilitatea ca un numar de un milion de cetateni din cel putin un sfert din statele membre ale UE sa invite Comisia Europeana sa propuna un act juridic in domeniile in care Comisia are competenta de a actiona.

Conditiile de admisibilitate, astfel cum sunt prevazute in Regulamentul privind initiativa cetateneasca europeana, sunt: actiunea propusa sa nu se afle in mod vadit in afara sferei de competenta a Comisiei in ceea ce priveste prezentarea unei propuneri de act legislativ, sa nu fie in mod vadit abuziva, neserioasa sau vexatorie si sa nu contravina in mod vadit valorilor Uniunii.

Textul integral al initiativei cetatenesti europene propuse, „Eat ORIGINal” (link activ incepand cu 2 octombrie) se afla la adresa http://ec.europa.eu/citizens-initiative/public/initiatives/open/details/2018/000006.