Ministrul Petre Daea la Forumul la Nivel Inalt de la Sofia

In perioada 29-30 aprilie 2018, Petre Daea, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a participat la Forumul la nivel inalt “Este timpul sa prezentam standardele duble privind produsele alimentare la nivelul Uniunii Europene”, desfasurat la Palatul Culturii din Sofia, Bulgaria.

Alaturi de ministrul Petre Daea, Romania a fost reprezentata la Forumul la Nivel Inalt de la Sofia, de subsecretarul de Stat Tiberius-Marius Bradatan din Ministerul Sanatatii, precum si de Vicepresedintele, Liliana Minca si Secretarul General, Mihaela Irina Ionescu din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Forumul la nivel inalt, a carui tematica a fost dublul standard de calitate al produselor alimentare, s-a desfasurat sub patronajul prim-ministrului Republicii Bulgaria – domnul Bojko Borisov.

Petre Daea – Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Printre participanti s-au aflat ministrul bulgar al Agriculturii, Rumen Porodzanov, ministrul presedintiei bulgare a Consiliului UE, Lilyana Pavlova, precum si alti oficiali din statele membre ale Uniunii Europene, intre care ii amintim pe Vera Jourova, Comisar pentru justitie, consumatori si egalitatea intre sexe si Maria Gabriel, Comisar pentru economia si societatea digitala.

Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, a aratat ca problematica dublului standard se poate rezolva prin reglementari unice la nivel european care sa cuprinda definirea standardului dublu, metodologia de determinare a acestuia si instrumentele legale de gestionare a abaterilor.

”Nu este usor acest demers, dar el trebuie inceput, iar Romania va participa activ la realizarea lui”, a subliniat ministrul Petre Daea in cadrul Forumului.

In interventia sa, ministrul Petre Daea a atras atentia asupra faptului ca dublul standard este o realitate.

”Constatarile pe care le-am facut atent si cu mijloace legale au confirmat existenta lui. Forumul se inscrie in aceasta logica de a gasi solutii. In acest context, doresc sa afirm ca Romania a urmarit cu atentie aceasta problema, folosindu-se de instrumente juridice de care dispune. Cu aportul colegilor din Belgia, Germania, Olanda, s-au facut analize la produse identice aflate in reteaua comerciala din Romania si aceste tari. Rezultatele au fost trimise la Comisie, raspunzand astfel scrisorii comune a celor trei comisari”, a afirmat ministrul Daea.

INFORMATII SUPLIMENTARE
Demersurile efectuate de Romania pana in prezent si pozitia fata de subiect:

Autoritatile din Romania s-au implicat in clarificarea standardelor duble de calitate a alimentelor, stabilind un mod eficient de colaborare pentru a identifica produsele care ar putea prezenta parametri de calitate diferiti.

In perioada 02.03.2017-29.03.2017, in vederea analizarii si depistarii eventualului dublu standard in Romania in ceea ce priveste calitatea alimentelor produse in Vestul Europei, s-a constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC).

Intr-o prima etapa, grupul a realizat analize de laborator pentru un numar de 175 de produse alimentare (produse din carne, produse din lapte, conserve de peste, miere, legume si fructe), avand ca termen de comparatie informatiile declarate pe eticheta de catre producatori/distribuitori.

In 07.04.2016, raportul a fost transmis de catre MADR si Premierului Romaniei.

In 10.04.2017, dupa finalizarea acestei prime etape a fost intocmit un Raport, aprobat de conducerea celor trei institutii implicate din Romania, respectiv MADR, ANSVSA si ANPC. Acesta a fost prezentat opiniei publice din Romania in conferinta de presa organizata la MADR.

In data de 07.04.2017, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre DAEA, s-a adresat omologilor din Belgia, Olanda, Germania, Franta si Austria, solicitand ca echipe de specialisti din Romania sa se poata deplasa in aceste tari pentru a identifica si preleva produse alimentare, care vor reprezenta baza unui studiu comparativ.

Urmare acestor scrisori, au fost primite raspunsuri de colaborare de la omologii din Olanda, Germania si Belgia in 08.06.2017, 12.06.2017 si13.06.2017.

In perioada 19–26.06.2017, o echipa mixta formata din specialisti in domeniul alimentar, sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, al protectiei consumatorilor si al afacerilor europene a participat la identificarea si recoltarea de produse alimentare din Maastricht (Olanda), Aachen (Germania) si Bruxelles (Belgia).

Intalnirea cu reprezentanti ai autoritatilor de control din Belgia.

ovineCa urmare a acestor actiuni, au fost prelevate 29 de probe din Belgia, Olanda, Germania, din produse alimentare precum: preparate din carne, preparate din lapte, conserve din peste, ciocolata. Probele prelevate din Belgia, Olanda si Germania au fost transportate in Romania catre laboratorul Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti in conditii de deplina siguranta, respectiv temperatura si umiditate controlata.

In 26.06.2017, probele recoltate din Belgia, Olanda si Germania au fost predate in conditii optime Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti, apartinand ANSVSA, in vederea efectuarii urmatoarelor determinari:

– fizico-chimice pentru produse din carne, lapte, peste, ciocolata;
– prezenta grasimilor de origine vegetala in lapte si produse din lapte.

In 28-30.06.2017, imediat dupa finalizarea actiunii de prelevare a probelor din Belgia, Olanda si Germania, echipele au organizat si desfasurat actiunea de identificare si prelevare a celor 29 de produse identice existente in retelele comerciale din tara noastra, conform procedurilor in vigoare, probele prelevate fiind predate Institutului de Igiena si Sanatate Publica Veterinara Bucuresti-ANSVSA.

Concluziile studiului efectuate pe cele 29 de produse sunt urmatoarele: la 9 dintre probele analizate s-au constatat diferente la urmatorii parametrii: procent de grasime, procent proteina, valoare energetica.

– in luna octombrie 2017 reprezentantii MADR participa la reuniunea tehnica V4 + 7 de la Bratislava privind calitatea duala (dublu standard) a produselor alimentare.
Se concluzioneaza de catre participanti ca este necesara intreprinderea de masuri suplimentare pentru eliminarea acestui fenomen la nivelul UE, respectiv identificarea etapelor necesare pentru eliminarea fenomenului dublei calitati, modalitatii de consolidare a cooperarii intre statele membre si asigurarea unui schimb eficient de informatii.

Calitatea duala a produselor este o problema transfrontaliera, statele membre intampinand dificultati in a strange date din alte state membre. Concluziile studiilor nationale din fiecare stat membru pot fi contestate, deoarece utilizeaza metode stiintifice diferite si nu pot fi totdeauna comparate.

– 19.10.2017 are loc vizita Comisarului european pentru Sanatate si Siguranta Alimentara, Vytenis Andriukaitis in Romania, printre temele abordate fiind si cea privind dublul standard al alimentelor.