Circuitul proceselor pe piata industriei alimentare: Tendinte, standarde si solutii pentru oamenii sanatosi

Tendintele sunt in general trecatoare, insa uneori ele prind radacini, se dezvolta si stabilesc standarde noi.

De exemplu, conceptul de “produse naturale” a lasat o amprenta asupra fiecarui segment al industriei alimentare in multe dintre tarile din intreaga lume. In acest context, Brenntag are in vedere diferitele atribute pe care consumatorii individuali le solicita de la produsele pe care le consuma si vine in sprijinul producatorilor atât cu conceptele sale inovatoare, care se adapteaza perfect pentru o varietate de tendinte, cât si cu un portofoliu complet de produse care satisface cele mai exigente cerinte.

Dieta Vegan, ca o tendinta in societate

Multi consumatori asociaza un regim alimentar care nu contine produse de origine animala ca fiind o solutie de nutritie naturala, fie din motive etice, fie datorita benefi ciilor pentru sanatate. Cererea actuala, care se afl a in continua crestere, nu vine numai de la vegani si vegetarieni, ci si de la cei care adopta stilul “flexitarians” (dieta semi-vegetariana bazata predominant pe produsele vegetale cu consum ocazional de carne). Brenntag ofera retete vegetariene si concepte de produse pentru toate categoriile din cadrul acestei piete aflate intr-o mare crestere (ex. bauturi racoritoare cu proteine si vitamine, produse de patiserie – crocante, cereale extrudate, batoane cereale).

brenntag2Evolutia proteinelor de-a lungul timpului

Bauturile proteice si dietele pe baza de plante cu proprietati benefice nu mai sunt, in niciun caz, atribute ale vegetarienilor, veganilor sau ale sportivilor de performanta. Pe zi ce trece, tot mai multe persoane isi indreapta atentia catre acest stil de alimentatie, care sa le confere o dezvoltare armonioasa a organismului si posibilitatea sustinerii cu succes a unor activitati fizice intense. Pe acest segment, Brenntag vine in sprijinul partenerilor sai prin oferta sa de solutii complete, care sa reflecte tendintele actuale imbinand armonios extracte din plante (Echinacea, Rhodiola Rosea, Tribulus Terrestris, etc.) cu proteine vegetale, vitamine, aminoacizi si produse speciale (condroitina, glucozamina, coenzima Q10 si altele).

Indulcire cu constiinta impacata

In ultimii ani, din ce in ce mai multi oameni au inceput sa constientizeze importanta adoptarii unui stil de alimentatie sanatos, asociat cu exercitiul fizic regulat. Paradoxal insa, unele probleme de sanatate determinate direct de alimentatie, precum obezitatea sau diabetul continua sa afecteze un numar din ce in ce mai mare de oameni, cu precadere in zone precum Europa si Statele Unite ale Americii. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2014, mai mult de 1,9 miliarde de oameni (18 ani si peste) din intreaga lume erau supraponderali. Dintre acestia, peste 600 de milioane erau obezi. Desi zaharul este perceput ca un produs natural, efectele sale sunt devastatoare pentru organism. Consumul de zahar este un subiect central in discutiile publice pe tema nutritiei sanatoase si este in mod frecvent criticat, de multe ori fi ind denumit “cel mai puternic drog”.

Consumul regulat de bauturi cu un continut crescut de zaharuri creste posibilitatea aparitiei problemelor de sanatate sau a obezitatii, cu precadere la organismele afl ate inca in dezvoltare, respectiv la copii. Legat de acest subiect, nu este sufi cient ca produsele alimentare sa fi e etichetate doar “natural” si “fabricate cu produse de incredere”. Marcajele “cu continut scazut de zahar” sau “continut scazut de calorii” ar trebui, de asemenea, sa fi e vizibile. Drept urmare, pe piata exista o cerere mai mare ca oricând de solutii alternative la consumul de zahar. Brenntag dezvolta concepte noi pentru produse precum bauturile cu continut scazut de zahar, topping-uri, inghetata, prajituri si altele. Produse precum cele comercializate de Brenntag (cum ar fi stevia sau inulina), pot diminua sau chiar elimina continutul de zahar din produse si aduce benefi cii importante consumatorilor (sanatatea sistemului digestiv, controlul greutatii, imbunatatirea absorbtiei de calciu, a gustului si a texturii).

Culori stralucitoare, arome magnifice

brenntag3Produsele alimentare cu o culoare atractiva si o aroma deosebita sunt acum din ce in ce mai cautate. In general, consumatorii doresc liste scurte de ingrediente si in special fara E-uri. Brenntag a urmat intotdeauna principiul conform caruia aroma si culoarea au un impact semnifi cativ asupra pietelor din intreaga lume. Ideea de produse naturale este cheia pentru conceptele inovative de succes. “Ingrediente naturale” au devenit noul standard. Pastrând aceasta linie, Brenntag a inlocuit treptat colorantii artifi ciali cu cei naturali, orientându-se pe distributia produselor companiei DD Wiliamson, companie ce a demonstrat expertiza sa in coloranti pentru o gama larga de aplicatii. Colorantii naturali propusi de Brenntag pot fi utilizati intr-un spectru larg de categorii pentru produse alimentare: bauturi, produse de cofetarie, inghetata. Aromatizarea propusa de Brenntag se bazeaza pe cele mai noi concepte ale companiei Givaudan – lider mondial in productia de arome.

Noi tendinte in industria carnii

Desi exista un trend ascendent printre oameni in favoarea alimentatiei vegetariene, totusi consumatorii de carne reprezinta un procent covârsitor, insa si in acest segment este vizibil interesul pentru produse naturale sau cu cât mai putini aditivi. Tendinta principala este de eliminarea a nitritilor si a nitratilor. In acest scop, Brenntag poate furniza partenerilor sai diferiti compusi naturali precum: condimente, uleiuri esentiale,
chitosan, concentrat de telina sau culturi starter. Un alt factor de interes mare este reprezentat de reducerea continutului de sare. Si in acest domeniu, Brenntag vine in intâmpinarea partenerilor sai cu solutii inovative si rezultate pe masura.

Pentru reducerea continutului de sare in mezeluri, Brenntag propune utilizarea produsului SODA-LO (producator Tate&Lyle) – produs ce poate reduce nivelul de sare cu 25% pâna la 50%, in diverse aplicatii fara a sacrifi ca gustul. SODA-LO – microsfere de sare create printr-o tehnologie moderna, care transforma cristalele de sare standard in microsfere cristaline cu curgere libera.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, in 2014, mai mult de 1,9 miliarde de oameni (18 ani si peste) din intreaga lume erau supraponderali.

Aceste cristale de dimensiuni reduse, cu densitate mai mica furnizeaza in mod efi cient gustul sarat prin maximizarea suprafetei in raport cu volumul. Pentru ca SODA-LO este obtinuta din sare, gustul este neschimbat, evitându-se astfel aparitia unor gusturi straine sau arome asociate cu alti compusi de sare sau inlocuitori.

logobrenntagEliminarea potentiatorilor de gust precum MSG-ul sau ribonucleotidele a fost o alta preocupare a companiei Brenntag, care propune in acest moment o gama variata de extracte de drojdie si hidrolizate proteice vegetale (HVP). Deoarece Brenntag intelege importanta mentinerii unei balante perfecte intre textura si gust la produsele alimentare, am construit parteneriate puternice cu cei mai buni producatori de ingrediente, astfel incat clientii nostri beneficiaza de o expertiza vasta si de sprijinul necesar pentru a se ridica la cele mai inalte standarde.