“Produsele vegetale – traditie, avantaje nutritionale si trenduri de consum”, este titlul prezentarii sustinute de Dr. Corina Aurelia Zugravu cea de-a treia editie a Expo-Conferintei dedicate Produsului Romanesc

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, consultant al Centrului National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar din cadrul Institutului National de Sanatate Publica, expert guvernamental in grupul de lucru al Comisiei Europene – DG Sante – Food Additives, Flavourings and Enzymes si membra in panelul Food Contact Materials, Enzymes, Flavourings and Processing Aids (CEF) al EFSA (European Food Safety Authority = Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) si-a anuntat participarea la cea de-a treia editie a Expo-Conferintei “Produsul Romanesc”, organizata de echipa Ro.Aliment la Clubul Diplomatic, din Bucuresti in data de 7 iunie 2018.

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, profesor asociat la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, si medic primar in Nutritie si Igiena Alimentatiei va sustine o prezentare despre alimentele traditionale romanesti de origine vegetala si perspectivele acestora de dezvoltare in urmatorii ani, cu titlul: “Produsele vegetale – traditie, avantaje nutritionale si trenduri de consum”

”Alimentatia traditionala romaneasca este bogata in produse de origine vegetala. De la legumele si fructele de sezon, majoritatea conservate prin diferite metode si pentru perioada de iarna, pana la felurile de mancare “de post”, in care se folosesc asocieri simple dar complete din punct de vedere nutritional, putem spune ca poporul roman a exploatat din plin in dieta sa bogatia de vegetale obtinute local. Astazi, mai mult decat oricand, acest lucru reprezinta un avantaj cu ramificatii numeroase catre viitor, deoarece la nivel mondial se pune accentul pe cresterea consumului de produse proaspete, cultivate cat mai aproape de locul de desfacere si a consumului de proteine vegetale. Beneficiile acestei abordari sunt evident economice si sociale, dar ele au impact si asupra sanatatii consumatorilor si a mediului ambiant. Se poate prognoza ca in viitor va exista un trend crescator in acest domeniu, ceea ce va permite producatorilor romani sa isi valorifice traditia, utilizand, desigur si elemente de inovatie in desenarea de produse noi”, a declarat Corina-Aurelia Zugravu.

Subiectul este unul de mare actualitate pentru segmentul proteinelor alternative, fie ca vorbim de inlocuitori pentru carne, de proteine obtinute din prelucrarea insectelor sau de carne obtinuta in laborator. Prestigioasa banca olandeza Rabobank, prognoza intr-un studiu facut public nu cu mult timp in urma o crestere semnificativa a pietei pentru urmatorii cinci ani.

„Cauzele puternice si persistente care sustin actuala cresterea a segmentului proteinelor alternative vor continua sa se manifeste si in urmatorii cinci ani”, declara Justin Sherrard, strateg general pentru sectorul proteinelor animale la Rabobank. „Aceasta inseamna ca proteinele alternative au potentialului de a capta o parte semnificativa a cresterii cererii de proteine animale in UE si de a capta, de asemenea, o cota de piata mai mare in SUA si Canada.”

”Cresterea ar trebui sa actioneze ca un „apel de trezire” in sectorul proteinelor animale, care, pe termen lung ar putea sa piarda cote semnificative de piata in lupta cu proteinele alternative”, avertiza banca olandeza.

Daca firmele din industria carnii nu profita de oportunitatile existente pe piata proteinelor alternative, aceste oportunitati, ce ar putea fi speculate de alte companii alimentare si agro-business, se vor transforma mai tarziu in amenintari.

 

Cota curenta de piata pentru proteinele alternative este, asa cum era de asteptat, considerabil mai mica decat cea detinuta de sectorul proteinelor animale, dar ritmul de de crestere a produselor de proteine alternative este semnificativa. Acestea ar putea reprezenta o treime din cererea totala de proteine, in UE, in urmatorii cinci ani, potrivit Rabobank.

Deja mari companii din domeniul proteinelor animale (Tyson Foods, de exemplu) au initiat actiuni de preluare a unor start-up-uri de succes din domeniul proteinelor alternative, in incercarea de a profita de evolutia spectaculoasa de pe acest segment.

PENTRU INSCRIERI IN AUDIENTA, LA CONCURSUL “ORA DE BUN GUST”, SAU LA MEETING RETAIL, VA INVITAM SA ACCESATI BANNER-UL DE MAI JOS:


produsul_romanesc_centenar