Atac asupra măslinelor europene. De ce se tem americanii?

Măslinele spaniole şi poate chiar întreaga politică pe agricultură a UE ar putea fi următoarele victime ale politicilor preşedintelui american, Donald Trump, scrie Politico.eu, conform Mediafax.

Este vorba mai ales de soiul special din tipul negru, uşor uscat, folosit la salate, pizza şi sandvişuri.

Departamentul Comerţului al SUA a lansat recent o anchetă pentru a determina dacă să impună taxe vamale asupra importurilor de măsline din Spania, după ce producătorii californieni s-au plâns că rivalii lor iberici au un avantaj incorect graţie generoasei scheme de subvenţii pentru agricultură a UE.

Mutarea a constrâns Comisia Europeană să intervină în sprijinul producătorilor europeni şi a atras criticile proncipalului grup de lobby pentru agricultori din Europa. Mai multe produse au intrat în vizorul autorităţilor americane, care variază de la aluminiu la produse din lapte şi de la lemn la porumb.
Pentru Spania, măslinele sunt importante, fiind cel mai mare producător din lume, iar SUA sunt principalul consumator de măsline spaniole.
Agricultorii americani consideră Spania o ameninţare pentru o industrie la fel de veche ca statul California, de unde sunt cele mai mari culturi de măslini din State.
Pentru autorităţile de la Bruxelles, cazul ar putea crea un precedent alarmant. În linie cu politica sa comună în domeniul agricol, UE alocă aproximativ 40% din buget pentru subvenţii în sector.
Tarifele americane ar putea fi impuse chiar din noiembrie, în condiţiile promisiunii lui Trump de reducere a deficitului comercial cu UE, care a crescut la 147 miliarde dolari anul trecut de la 61 miliarde dolari în 2009.