Carnea separata mecanic – reguli mai aspre?

Ungaria doreste sa inaspreasca regulile privind folosirea carnii separate mecanic (MDM), dupa ce utilizarea sa in produsele traditionale si in cele “de inalta calitate” a crescut in ultima perioada.

Regulamentul european nr. 853/2004 defineste MDM ca fiind “produsul obtinut prin indepartarea carnii de pe oase, dupa dezosare sau din carcasele de carne de pasare, folosind mijloace mecanice care duc la pierderea sau modificarea structurii musculare fibroase”.

Produsul este cunoscut sub numele de “pink slime” (pasta roz) datorita culorii si consistentei sale si este asociat cu produse de carne prelucrate, de calitate slaba, cum ar fi carnatii. Utilizarea MDM este permisa atat in conformitate cu legislatia UE, cat si cu cea maghiara, insa, potrivit ministrului ungar pentru agricultura si dezvoltare rurala, este folosita din ce in ce mai mult in alimentele asociate de obicei cu inalta calitate.

Ministerul a depus un proiect de ordin pentru a inaspri conditiile de utilizare

“In ultimii ani, in principal datorita considerentelor economice, MSM a devenit un adaos din ce in ce mai frecvent utilizat ca ingredient in produsele din carne”, se arata in textul proiectului. Aceasta practica a devenit din ce in ce mai raspandita si in cazul produselor traditionale, de inalta calitate, cum ar fi virsli, carnati vienezi si parizer, un tip de mezel care este similar cu mortadella. Sub presiunea marilor lanturi de retail, mijloacele de productie mai ieftine au ajuns in prim plan, ceea ce inseamna si utilizarea unor ingrediente mai ieftine si de calitate inferioara”.

Dupa consultarea expertilor si a reprezentantilor industriei, s-a propus ca limite 50-150 mg de calciu pe kilogram de carne proaspata si 350 mg pe kilogram de produse din carne.

Determinarea continutului de calciu este utilizata ca o modalitate de evaluare a cantitatii de MDM dintr-un produs alimentar. In timpul procesului de productie, o parte din os ajunge prin razuire in MDM.

Textul de lege propus prevede ca: “In cazul in care materia prima (ingredientul primar) utilizata pentru a produce produsul din carne sau carnea preparata contine mai mult de 200 mg / kg de calciu, se poate considera ca respectivul ingredient este carne separata mecanic de pe oase.”

“In cazul in care produsul din carne sau carnea preparata are un continut de calciu mai mare de 350 mg / kg, produsul va contine cu siguranta carne separata mecanic din oase. Limita se calculeaza fara a se avea in vedere continutul de calciu al altor ingrediente decat carnea si oasele din produs care sunt separate mecanic. Aceste limite ar usura efectuarea controalelor oficiale si aplicarea interdictiilor existente, precum si introducerea de masuri impotriva incalcarii respectivelor limite”, a spus ministrul.

Calciul care provine din alte ingrediente, cum ar fi soia sau branza, poate fi identificat folosind fisele tehnice de produse si retetele. Proiectul de lege prevede, de asemenea, metoda care trebuie utilizata pentru a testa continutul de calciu (MSZ EN 15505: 2008, anexa B sau o metoda echivalenta).

Maxime si minime.
Diferenta dintre carnea separata mecanic sub joasa presiune (stanga) si presiune inalta (dreapta). (Sursa: avizul EFSA 2013, © Petracci, 2012)Reglementarile UE diferentiaza MDM obtinute prin tehnologii de inalta presiune si de joasa presiune. MDM obtinuta prin tehnologii de joasa presiune este produsa utilizand procese care nu modifica structura oaselor, ceea ce inseamna ca acel continut de calciu nu este semnificativ mai mare decat cel al carnii tocate.

Intr-un aviz din 2013, Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara a declarat ca MSM obtinuta din carne de pasare sau porc prezinta riscuri similare fata de carnea separata care nu este separata mecanic, cu exceptia cazului in care a fost produsa prin tehnici de productie de inalta presiune, fapt care creste riscul cresterii populatiei microbiene.

MSM din bovine si ovine este interzisa in UE datorita riscului crescut de encefalopatie spongiforma bovina (ESB), cunoscuta sub numele de boala vacii nebune.

Guvernul ungar a trimis o copie a proiectului de lege Comisiei, care va decide daca acesta este conform cu legislatia UE.