Chr Hansen isi va dubla capacitatea la laboratorul sau de cercetare si dezvoltare a colorantilor naturali din Montpellier, Franta, pentru a raspunde asteptarilor tot mai stricte ale consumatorilor fata de ceea ce este natural.

Furnizorul danez, care considera ca are cel mai mare portofoliu de coloranti naturali si ingrediente cu rol de colorare din industrie, a declarat ca investitia va fi directionata catre formularea de coloranti naturali, emulsii, incapsulare, expertiza in domeniul pigmentilor si caracterizare , in laboratorul sa de C & D din apropiere de Montpellier, in sudul Frantei.

Compania cu sediul in Copenhaga a achizitionat acest laborator in 2000, care a devenit de atunci principalul centru de cercetare si dezvoltare al sau pentru coloranti naturali si ingrediente cu rol de colorare.

Extinderea si modernizarea, care va incepe in luna septembrie a acestui an si se va termina in noiembrie 2019, v-a conduce la dublarea capacitatii sale de cercetare si va aduce numarul angajatilor de la 40 la 50. Detaliile financiare ale investitiei nu au fost comunicate, dar compania a spus ca extinderea va fi realizata in etape, astfel incat afacerile sa poata continua sa nu fie afectate.

conservanti_naturali4Luc Ganivet, vicepresedinte al unitatii de afaceri pentru inovarea in domeniul culorilor naturale, a Chr Hansen, a declarat ca investitia va ajuta compania sa dezvolte ingrediente care sa raspunda asteptarilor in schimbare ale consumatorilor interesati de ceea ce este natural.

“Piata produselor alimentare si a bauturilor este extrem de dinamica”, a declarat Luc Ganivet pentru FoodNavigator. “In ultimii ani, consumatorii si organismele de reglementare s-au preocupat de cat de sanatoase sunt alimentele noastre, iar acest subiect este adesea legat de cat de naturale sunt ele. Perceptia generala a” naturalitatii ” s-a schimbat drastic. Cu cincisprezece ani in urma, daca pigmentul original al culorilor pe care le-am produs, provenea dintr-o sursa naturala, acest lucru era considerat extrem de natural. Producatorii s-au axat in mare masura pe standardizarea produselor de colorare pentru a le utiliza in procesul de fabricatie, iar formularile pe care le oferim erau in mare masura pentru a satisface aceste nevoi. Perceptia legata de natural este mai stricta acum, iar unele dintre formulele care au fost ideale acum 15 ani nu mai corespund asteptarilor consumatorilor”.

Conceptul de natural: usor de inteles, greu de definit

“Natural ca si concept este usor de inteles, dar a-i da o definitie legala este dificil. De fapt, nu este clar definita in legislatie sau de catre organele de reglementare in domeniul alimentatiei si al bauturilor. Chiar daca si consumatorii doresc acest lucru, producatorii nu au seturi de reguli care sa le permita sa furnizeze o astfel de definitie.”

Ganivet arata ca studiul realizat la Southampton din 2007, care a legat culorile artificiale din alimente de autism, a sporit gradul de constientizare al consumatorilor cu privire la siguranta aditivilor artificiali si a declansat transformarea masiva a industriei alimentare europene, de la folosirea de culori artificiale la cele naturale.

“Aceasta preocupare a industriei si clientelei i-a facut pe consumatori si producatori constienti de diferentele dintre termenii “artificial”, “identic cu natura”, “natural derivat” si “natural”.”

Totodata, ultimii ani au fost martorii unei cresteri a lansarilor de alimente colorante, evolutie pe care Ganivet o vede ca parte a tendintei catre naturalitate.

“Legislatia impune ca produsele colorate sa fie procesate minimal. Desigur, dorinta consumatorilor de naturalitate nu se aplica doar culorilor. De exemplu, unii producatori prefera acum [sa includa] sucul de lamaie in loc de acidul citric intre ingredientele lor. Suntem pe deplin in favoarea miscarii catre naturalitate si lucram in mod constant pentru a raspunde perceptiei evolutive in domeniu”.

Servicii alimentare
In ceea ce priveste urmarirea tendintelor viitoare, compania daneza isi indreapta din ce in ce mai mult atentia spre sectorul de catering, aflat in plina expansiune, in special in SUA.

“Mai mult de jumatate dintre toate alimentele consumate de americani provin din sectorul de catering, iar multi dintre furnizorii restaurantelor au recunoscut existenta acelorasi nevoi in cazul acestora, ca si pentru brandurile alimentare”, a spus Ganivet.

Chr. Hansen are peste 3000 de angajati in intreaga lume si a inregistrat venituri in valoare de 1,06 miliarde de euro in anul financiar 2016/2017.

https://www.chr-hansen.com/en