Conservant alimentar pe baza de plante

conservant

Oamenii de stiinta de la Universitatea Tehnologica Nanyang (NTU) din Singapore au descoperit un conservant alimentar pe baza de plante, despre care pretind ca este mai eficient decat conservantii artificiali.

Acest conservant organic cuprinde o substanta naturala cunoscuta sub numele de flavonoide, un grup de fitonutrienti gasiti in aproape toate fructele si legumele.

Flavonoidele create de oamenii de stiinta ai NTU au proprietati puternic anti-microbiene si antioxidante – doua trasaturi cheie ale conservantilor care inhiba cresterea bacteriana si mentin proaspete produsele alimentare mai mult timp.

In testele efectuate asupra probelor de carne si sucuri de fructe, conservantul organic a pastrat probele proaspete timp de doua zile fara refrigerare, in timp ce alte probe de hrana cu conservanti artificiali au inregistrat o contaminare cu bacterii “in sase ore”.

Echipa de cercetare a NTU a fost condusa de profesorul William Chen, directorul programului NTU’s Food Science & Technology. Echipa este deja in discutii cu companiile multinationale pentru a dezvolta in continuare noul conservant pentru produselor alimentare.

Chem a spus:

“Acest conservant ecologic este derivat din plante si este produs din microbi de tip alimentar, ceea ce inseamna ca este 100% natural. Este, de asemenea, mai eficient decat conservantii artificiali si nu necesita nici o prelucrare ulterioara pentru a mentine alimente proaspete. Acest lucru ar putea deschide noi porti pentru tehnologiile de conservare a alimentelor, oferind o solutie ieftina pentru industrii, care ar putea, la randul lor, sa incurajeze un sistem durabil de productie alimentara care sa produca alimente mai sanatoase, si care sa ramana proaspete mai mult timp.”

Flavonoidele sunt substante chimice prezente in plante, care sunt responsabile pentru apararea plantelor impotriva agentilor patogeni, erbivorelor si daunatorilor.

Cercetatorii au spus ca, desi se cunoaste de mai mult timp potentialul antimicrobian al flavonoidelor, acestea nu au fost utilizate pe post de conservanti alimentari, deoarece necesitau prelucrari ulterioare inainte de a putea distruge bacteriile.

Rezultatele echipei au fost publicate luna trecuta in revista stiintifica Food Chemistry.