Firmele de arome si condimente isi pot indrepta atentia spre segmentul halal din pietele orientului mijlociu

Producatorii de ingrediente si condimente sunt indemnati sa-si indrepte atentia si spre piata produselor alimentare halal aflata in cestere rapida, daca vor sa faca progrese, in materie de vanzari si cote de piata in Orientul Mijlociu.

Industria alimentara halal si cea de condimente din regiunea Golfului este evaluata la peste 50 de miliarde de dolari, potrivit consultantului pentru produse alimentare si bauturi Farrelly & Mitchell, iar organizatorii targului regional Gulfood Manufacturing (eveniment care de obicei se desfasoara la sfarsitul anului; in 2018 el va avea loc in perioada 6-8 noiembrie) incurajeaza fimele sa valorifice cererea de produse halal, inclusiv cererea de carne de acest tip.

„Sectorul halal din intreaga lume a cunoscut o crestere extraordinara in ultimii ani, iar EAU (Emiratele Arabe Unite) a devenit lider in industrie in ceea ce priveste stabilirea celor mai inalte standarde in domeniu”

, a declarat Trixie LohMirmand, vicepresedinte senior al departamentului de expozitii si management al evenimentelor la Dubai World Trade Center – locul de desfasurare al Gulfood Manufacturing.

LohMirmand a mai adaugat ca numarul mare de expozanti, inclusiv cele 144 de fime specializate in fabricarea si comercializarea de produse alimentare halal, prezenti in 2017 la eveniment (care s-a desfasurat in perioada 31 octombrie –2 noiembrie) indica afaceri in crestere pentru Orientul Mijlociu, iar participarea unui numar din ce in ce mai mare de fime la acest eveniment ar putea ajuta EAU sa devina principalul jucator in comertul cu produse halal. Ea a mai spus:

„Cred ca aceasta platforma de afaceri ajuta, fara indoiala, emiratul sa-si atinga obiectivul de a deveni capitala economiei islamice, sustinuta in acest demers de comertul in crestere cu marfuri halal.”

Dubai – hub pentru piata halal
Dubai este considerat un punct central intre Est si Vest al comertului cu alimente halal. Dubai are o reputatie solida, este deschis pentru afaceri, exista o cultura de a incuraja afacerile aici, evident ca este foarte modern, deschideri de noi restaurante au loc tot timpul, si de aici poti ulterior sa te extinzi cu un produs si pe alte piete, pentru ca „deja a fost prezentat aici”.

Hrana halal este norma in Emiratele Arabe Unite, deci nu e de mirare ca acest stat este considerat lider de piata la nivel mondial in industrie.

„Numai in Emiratele Arabe Unite, avem o industrie alimentara in valoare de 46 de miliarde Dh (12,5 miliarde USD), ale carei produse sunt destinate atat pentru consum intern, cat si pentru export si reexport catre diferite tari din intreaga lume”, spune Abdulla Abdul Qader Al Maeeni, director general al ESMA (Autoritatea pentru Standardizare si Metrologie din EAU).

Standardele ESMA de certificare halal sunt considerate standardul global de referinta pentru operatiunile halal la nivel mondial.

„Ca un centru strategic intre Est si Vest pentru produsele halal, procesam produse alimentare halal care cantaresc in total 16 miliarde de kilograme, inclusiv carne de pasare si vita, iar o proportie semnificativa este exportata si reexportata in strainatate”, spune Al Maeeni.

De asemenea, acest segment are perspective frumoase de crestere si in Arabia Saudita ca raspuns la o mai mare atentie acordata turismului. „Segmentul premium este cu siguranta in crestere in Arabia Saudita”, spune Wahid Kandil, patronul fimei Prairie Halal Foods. „Exista destul de multe restaurante de lux care isi deschid operatiunile acolo. Si mai multe hoteluri de cinci stele se deschid acolo.

Condimente picante pentru pietele halal
Firma egipteana Kamena Products Corporation se concentreaza, de asemenea, pe extinderea ofertei sale de condimente. Managerul sau regional de vanzari, Samy Anton, spune ca fima a fost capabila sa dezvolte arome, precum cele din gama picant, care se potrivesc gusturilor si preferintelor Orientului Mijlociu si isi doresc sa le vanda pe scara mai larga.

„Speram sa patrundem pe piete precum Siria, Iordania, Irak, Arabia Saudita, EAU si Kuweit, in conditiile in care activam pe continentul african in tari precum Sudan, Etiopia, Libia, Algeria, Kenya, Nigeria, Rwanda si Uganda”, spune Anton.