Franta interzice folosirea denumirii de carne pentru alimentele vegetale

Producatorii francezi de alimente ar putea fi nevoiti sa gaseasca nume alternative pentru burgeri sau alte alimente alternative pentru carne.

Franta doreste sa interzica folosirea termenilor de carne sau altii asemenea asociati carnii si produselor lactate pentru a descrie alimente pe baza de plante, deputatii francezi sustinand o propunere legislativa de interzicere pentru producatorii de inlocuitori de carne sa foloseasca sintagme precum “friptura” sau “carnatii” pentru prezentarea produselor fara carne.

Reprezentantul Creusois, Jean-Baptiste Moreau, care face parte din miscarea La République En Marche a presedintelui francez Emmanuel Macron, a sprijinit adoptarea masurii de interzicere a folosirii sintagmelor asociate carnii si produselor lactate pentru descrierea alimentelor vegetale.

Moreau, care este el insusi agricultor, a declarat ca respectiva propunere legislativa se bazeaza pe decizia Curtii Europene de Justitie (CEJ) din 2017, conform careia produsele din soia si tofu nu pot fi comercializate sub denumiri precum lapte sau unt.

tratament_branza_substante_antimicrobiene1Intr-o declaratie, Moreau a descris folosirea termenilor asociati carnii si lactatelor in etichetarea alternativelor pe baza de plante drept “practici de marketing inselatoare“. Pe Twitter, a adaugat ca este “important” sa combata astfel de “afirmatii false“. “Termenii de branza sau friptura vor fi rezervati doar produselor de origine animala“, a spus el.

Sprijinirea fermierilor francezi
Masura, aprobata de Adunarea Nationala a Frantei la sfarsitul lunii trecute, a fost depusa ca amendament la proiectul de lege al presedintelui Macron privind agricultura.

Moreau a spus ca modificarea legislativa are drept scop restabilirea “valorii reale” a produselor agricole, precum si sporirea accesului la produsele alimentare “sanatoase si mai durabile” pentru consumatorii francezi.

Masura face parte din efortul legislativ al administratiei Macron de a gasi solutii pentru dezechilibrele percepute in lantul de aprovizionare de la ferma la furculita. Ea este rezultatul unui proces amplu de consultare cu sectorul alimentar si face parte din revizuirea de catre guvernul francez a legislatiei privind industria alimentara, intitulata Etats Généraux de l’Alimentation (EGA).

Pentru a intari pozitia fermierilor francezi in negocierile cu producatorii de alimente si comerciantii cu amanuntul, proiectul de lege – care nu va intra in vigoare decat anul viitor – va asigura producatorilor posibilitatea de a propune conditii contractuale, in timp ce preturile ar trebui sa fie determinate de indicatorii de productie si de costul pietei. Acesta mai include, de asemenea, dispozitii privind introducerea unor clauze anuale de renegociere pentru agricultori si un serviciu de mediere mai puternic.

In plus, noua legislatie propune doua masuri extrem de cerute pentru a determina stabilizarea preturilor cu amanuntul: si anume, ridicarea preturilor de vanzare cu amanuntul cu 10% si limitarea promotiilor ce au ca obiect preturile.

achizițieObiectivele de mediu
Guvernul francez spera, de asemenea, ca proiectul de lege sa se constituie si ca un cadru legislativ pentru a consolida initiativele de sustenabilitate. Vorbind in ianuarie, cand initiativa a fost facuta publica pentru prima data, Macron a scos in evidenta faptul ca schimbarile climatice reprezinta o chestiune esentiala si a subliniat ca sectorul agricol este atat un contributor, cat si una dintre “primele victime ale” schimbarilor climatice.

Macron a mai remarcat ca “aproape 20%” din solurile franceze prezinta “riscuri de eroziune“. Intr-o incercare de a gasi solutii pentru aceasta problema, dar si a altor probleme precum pierderea biodiversitatii, Franta se opune utilizarii pesticidelor chimice, cum ar fi neonicotinoidele si ingrasamintele chimice, cum ar fi glifosatul.

Macron a confirmat un termen de trei ani pentru interzicerea glifosatului si cea mai recenta versiune a legislatiei pune bazele extinderii domeniului de aplicare a interdictiei neonicotinoidelor si la substantele chimice care au aceleasi moduri de actiune.

Proiectul de lege EGA a fost descris ca “prima caramida” a unui parcurs mai cuprinzator care se concentreaza asupra politicii alimentare si care se intinde pana in 2022.
Proiectul final al proiectului de lege va fi supus la vot in cadrul sesiunii publice din aceasta luna. Moreau a spus ca ar putea urma modificari ulterioare, inclusiv masuri pentru a face fata concentrarii achizitiilor centralizate in sectorul alimentar.

Tendinta in crestere in Europa
In Europa s-au creat presiuni pentru restrictionarea utilizarii termenilor de carne sau a celor asociati acestora pentru produsele vegetariene si vegane. Ca urmare a deciziei CEJ privind alternativele la lapte si produse lactate, Autoritatea Olandeza pentru Siguranta Produselor Alimentare si a Produselor (NVWA) a ordonat producatorului de alimente Vegetarian Butcher sa schimbe numele unor produse pe care le comercializa pe motiv ca sunt inselatoare .

Intre timp, in luna octombrie a anului trecut, Comisia pentru Codul alimentar german (DLMBK) a inchis perioada consultarii publice privind modul in care denumirii asociate carnii, cum ar fi “schnitzel“, “meatball” sau “bratwurst” pot fi folosite pentru a descrie alternativele vegetariene si vegane la carne. Conform propunerii, aceste denumiri precum si alte denumiri similare pot fi utilizate in continuare pentru a descrie alternativele vegane si vegetariane la carne, vandute pe piata germana. Cu toate acestea, termenii specifici care denumesc bucati de carne sau animale intregi nu pot fi utilizati pentru etichetarea alternativelor la carne, conform proiectului de document al DLMBK.

“Conservativa”
Presiunea politica este o reactie la cresterea semnificativa inregistrata in spatiul european a vanzarilor de produse alimentare fara carne, a sugerat Uniunea Vegetariana Europeana (EVU).

“In cazul vanzarilor de produse vegetale care cresc in intreaga Europa, mai multe asociatii fermieri si producatori de carne cu o atitudine conservatoare incearca sa blocheze in orice fel pot acest trend. In mod traditional, lobby-ul agricol are legaturi puternice cu parlamentarii din multe tari”, a afirmat Jan Felix Domke pentru FoodNavigator.

Domke nu crede ca preocuparile legate de confuzia la care ar fi supusi consumatorii nu se bazeaza pe realitate.

“Pozitia noastra este ca denumirile “de carne “si “lapte” din denumirile alternativelor vegetariene transmit informatii importante despre caracteristicile la care se pot astepta consumatorii cu privire la un produs. De aceea, ele determina decizii de cumparare ale consumatorilor intr-o maniera utila si directa, fara pericolul de inselaciune, pe baza faptului ca respectiva caracteristica vegetariana este comunicata clar pe ambalaj … iar produsul vegetarian este suficient de similar cu carnea sau produsele lactate a caror denominatie este utilizata in descrierea lor.”

Cu toate acestea, EVU nu se asteapta ca restrictiile – daca si cand vor fi impuse – sa incetineasca cresterea vanzarilor alimentelor fara carne, in Europa.

“Nu cred ca acest lucru va incetini cresterea rapida a sectorului. Lipsa durabilitatii si problemele sectorului carnii sunt foarte clare si tot mai multi oameni isi schimba dietele. Ar fi minunat daca sectorul alternativelor la carne ar putea beneficia de cele mai utile reguli de etichetare a produselor alimentare”.