Ingredient din extract de alge marine pentru deserturi

O companie franceză a dezvoltat un ingredient din extract de alge marine pentru deserturi lactate și non-lactate denumit Satialgine DVA.

Ingredientele de alginat creează o textură bogată, cremoasă, fără utilizarea ouălor sau a aditivilor tradiționali în deserturi, precum cele în care se folosește laptele cu conținut scăzut de grăsimi, scrie Dairy Reporter.

Conținut scăzut de grăsime

Fabien Canivet, manager de aplicații, la Algaia, a declarat că provocările apărute în dezvoltarea acestui ingredient au fost prevenirea interacțiunii alginatului cu calciul, deoarece este cunoscut faptul că alginatul interacționează cu calciul, ducând la o serie de probleme potențiale de natură tehnologică care limitează utilizarea acestora de către producătorii de lactate.

Satialgine oferă un profil bogat, cremos, având avatjaul că are un conținut scăzut de grăsimi și poate fi utilizat în rețete de deserturi non-lactate pe bază de lapte de soia, de migdale sau de nucă de cocos.

„Este prima dată când am creat un ingredient specific pentru deserturi”, a declarat Fabien Canivet. „Extractul de alge oferă consumatorului senzație gustativă interesantă. Nu am ajuns încă la o colaborare în cazul acestui produs, dar este un proces natural pentru noi să dezvoltăm ingredientul, să îl lansăm pe piață și să abordăm clienții actuali și potențiali. Avem, de asemenea, clienți care ar putea căuta anumite ajustări ale proprietăților deserturilor lor sau care ar putea fi interesați de produsul în sine. Noi dezvoltăm în mod constant ingrediente ca răspuns la  ceea ce se întâmplă pe piață și colaborăm cu un grup de clienți, de exemplu, colaborăm cu Gelymar, care exportă alge marine pentru producția de caragenină.”

Firma chiliană Gelymar este unul dintre puținii procesatori de alge marine care utilizează alge marine roșii proaspete / umede, de mare puritate în procesul lor de fabricație.

Potrivit lui Simone Baroke, analist, Euromonitor International, valoarea pieței globale a alimentelor fără lactoză va continua să înregistreze un ritm de expansiune cu un CAGR de 6% între 2015-2020, ajungând la 8,8 miliarde USD în 2020. Lactatele fără lactoză, care se așteaptă să se bucure de un ritm superioar de creștere (CAGR de 7%), vor reprezenta 80% din această piață.

Cu toate acestea, arată ea: „Consumatorii vor continua să caute alternative fără lactoză la produsele lactate, alternative derivate din plante, iar opțiunile la raft vor fin din ce în ce mai numersoase pe acest palier, satisfăcând preferințele consumatorilor orientați spre sănătate și wellness pentru noutate și varietate, dar, în cele din urmă, mulți vor continua să aprecieze un produs care are gust de lapte de vacă, deoarece este, de fapt, lapte de vacă, la care lactoza afost eliminată.”

Alimente pentru copii

Alternativele vegane, precum laptele din fructe cu coajă lemnoasă, pot fi gustoase în sine, dar, uneori, ele nu sunt doar un substitut pentru un lucru real. Produsele alimentare fără lactoză destinate copiilor încep să fie din ce în ce mai căutate și pe piețele emergente cheie.

Algaia are sediul în Paris, dar și un centru de cercetare și dezvoltare în Normandia, precum și fabrică în Bretania. Algele brune sunt recoltate de pe coasta Bretaniei (Franța), pentru a se asigura o aprovizionare constantă cu materii prime proaspete.

Proprietățile alginatului, ce includ solubilitatea la temperatură scăzută, pot ajuta la conservarea ingredientelor sensibile (vitamine, arome) și la reducerea oxidării grăsimilor.