Laptele nu a pierdut bătălia în fața alternativelor pe bază de plante, spune Mintel

lapte1

În timp ce alternativele non-lactate pe bază pe plante își găsesc tot mai mult loc în frigiderele consumatorilor, laptele și produsele lactate au câteva avantaje distincte pe care producătorii pot să le sublinieze pentru a menține consumatorii în cadrul categoriei, potrivit Mintel.

Popularitatea în creștere a alternativelor la lapte, pe bază de plante este de necontestat, spune Mintel, deoarece categoria a atins 2,11 miliarde de dolari în SUA, o creștere de 61% față de anul 2012. Migdalele (cu o cotă de piață de 64%), soia (13%) și nuca de cocos (12%) rămân câștigătoarele în categoria ”lactatelor” pe bază de plante, dar consumatorii își diversifică din ce în ce mai mult achizițiile de produse ”lactate” vegetale, făcând loc noilor soiuri, cum ar fi nucile pecan și quinoa.

“Noi anticipăm că noile alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de caju și cel de orez, ar putea depăși eventual segmentul laptelui de soia, unul dintre primele segmente de ”lapte” pe bază de plante,” arată Megan Hambleton, analist pe domeniul băuturilor la Mintel.

Oportunități pentru produsele lactate

În ciuda atenției acordate alternativelor la lapte, laptele și produsele lactate dispun, de asemenea, de niște zone speciale unde se pot înregistra creșteri puternice ale vânzărilor. Laptele cu arome, de exemplu, este segmentul cu cea mai mare crestere din categoria laptelui cu vânzări estimate de 1,74 miliarde de dolari in 2017, pe piața americană, o creștere de 18%, față de 2012. Unul din zece consumatori care au cumparat atat lapte, cât și produse alternative pe bază de plante au spus că achiziționează în continuare mai mult lapte, în special pentru aromele inovatoare, apărute pe piață în ultimul timp.

lapte9În vreme ce copiii cu vârsta de sub 18 ani sunt mult mai înclinați (78%) să bea lapte aromat, se pare că adulții își toarnă și ei câte un pahar de lapte cu arome, mai mult de trei sferturi (76%) dintre cumpărătorii adulți de lapte declarând că beau și lapte aromatizat, potrivit lui Mintel. Un alt segment care câștigă teren în categoria lactatelor este cel al laptelui integral, vânzările pe această zonă crescând cu 8%, față de 2012, pe piața americană și se estimează că va ajunge la un volum al vânzărilor de 5,36 miliarde de dolari în 2017 în comparație cu laptele degresat / cu conținut scăzut de grăsimi, care a scăzut cu 28% în ultimii cinci ani.

Chiar dacă mulți americani spun că încearcă să consume mai puțin lapte, unul din cinci (20%) percepe laptele integral de vacă ca fiind cel mai sănătos, urmat de lapte degresat / cu conținut scăzut de grăsimi (18%) și laptele de migdale (17%).

“Laptele oferă adesea multe dintre atributele pe care consumatorii de produse pe bază de plante le caută, dar există o lipsă clară de înțelegere”, a spus Hambleton. “Aceasta indică faptul că brandurile din sectorul lactatelor trebuie să comunice mai bine beneficiile naturale de sănătate ale laptelui prin campanii sau prin mențiunile de pe ambalaje.”

Concentrându-se pe unii factori influenți pe care consumatorii de produse non-lactate îi doresc atunci când caută lapte, cum ar fi aroma și beneficiile pentru sănătate, brandurile de lapte pot obține succese nesperate, păstrând consumatorii în cadrul categoriei.