Painea G-Nutrition va contribui la imbunatatirea sanatatii publice

7

Painea G-Nutrition se adreseaza persoanelor in varsta, care, din diferite motive sunt malnutrite. Cu un continut de 20% proteine si imbogatita cu vitamine si minerale, acest supliment alimentar oral trebuie sa suplineasca o serie de deficiente nutritionale legate de varsta sau de boala.

Din octombrie 2018, un aliment nou va contribui la imbunatatirea sanatatii publice, in Franta. Acesta este denumit G-Nutrition, o paine conceputa special pentru persoanele in varsta malnutrite.

Noul supliment nutritional produs de Cérélab si Nutrisens a fost dezvoltat pentru a restabili apetitul acestor persoane si pentru a acoperi o serie de deficiente nutritionale, avand in plus calitatea de a fi usor masticabile. Este un produs hiper-energizant (3,01 Kcal / g), hiper-proteic (20,6 g proteina / 100 g), bogat in vitamine (B si D) si minerale (calciu, fosfor, magneziu, zinc, fier, seleniu). Consumat zilnic (una-doua role de 65 g dupa cum este necesar), ajuta la combaterea pierderii in greutate.

Aventura dezvoltarii unui astfel de produs a inceput in urma cu zece ani. In 2008, Cérélab, Eurogerm Dijon Cereales, UMR Agroecologie (INRA, Universitatea din Bourgogne, CNRS, AgroSup Dijon), CSGA, Gerontopole CHU Dijon, centrul de resurse CREABio si Welience (Universitatea din Burgundia) au lansat proiectul FUI Farine+ prin care isi propuneau sa inventeze o paine care sa contribuie la lupta impotriva subnutritiei.

automatizare, drojdieiAcest proiect nu se baza numai pe imbogatirea cu nutrienti, ci, isi propunea selectarea celor mai potrivite soiuri de grau si de a folosi un proces inovator de macinare (Mouture+), care sa pastreze bogatia in fier, magneziu, vitamine si fibrea respectivelor cereale.

Coacerea a fost proiectata pentru a minimiza degradarea proteinelor si a vitaminelor. Ambalarea in atmosfera cu gaz inert permite pastrarea painii pe o perioada de doua luni la temperatura camerei.

Dupa cinci ani de cercetarii, painea G-Nutrition a inceput sa fie comercializata. Ulterior, produsul a fost recunoscut ca prezentand interes pentru sanatatea publica de catre Autoritatea de Sanatate (Haute Autorité de Santé ) si a fost inregistrata pe 9 iulie in lista produselor al caror contributii la asigurarile sociale sunt rambursabile, prin Ordonanta pentru securitate sociala. Deja disponibile pe internet si in unitatile sanitare, acesta vor fi vandute si in farmacii din octombrie 2018, pana la 31 iulie 2023.

Painea G-Nutrition nu este singurul aliment de acest tip. In martie 2017, biscuiti Protibis pentru seniori au fost, de asemenea, inclusi pe lista alimentelor pentru care contributiile la asigurarile sociale se ramburseaza. Produsi de laboratorul Solidages du CHU (Spitalul Universitar,) din Nisa, biscuitii contin proteine in proportie de 22%.