Pectina ”clean label” poate scurta lista de ingrediente

Pectina produsa de DuPont pentru gemurile cu continut redus de zahar si inghetate poate ”curata etichetele” prin eliminarea nevoii de saruri de calciu.

Pectina numita Dubbed Grindsted Pectin Prime 541 (Grindsted este numele orasului unde a fost fondata Danisco in 1924) poate fi folosita in gemuri cu continut redus de zahar (intre 30 si 45º Brix – o unitate de masura utilizata de industria alimentara pentru zahar; un grad Brix este echivalent cu un gram de zaharoza in 100 g de solutie lichida).

Compania spune ca utilizarea acestui nou ingredient ar putea ajuta la ”curatarea etichetelor” prin eliminarea nevoii de saruri de calciu, care pot fi adaugate la gemurile cu continut scazut de zahar pentru texturare. Pectina, totusi, trebuie inca declarata pe lista ingredientelor.

Managerul general de produs pentru pectina de la DuPont, Valentina Gizzi, a declarat ca: “Variatiile naturale de la lot la lot ale continutului de calciu al fructelor, pot avea un impact major asupra texturii. In produsele cu continut redus de zahar, se adauga o cantitate limitata de calciu pentru a creste vascozitatea si temperatura de fierbere a gemului pentru a imbunatatii continutul de fructe in suspensie si pentru a obtine o textura mai atragatoare”.

Materie prima naturala prezenta in grade diferite in structura peretelui celular al fiecarui fruct si plante, pectina este de obicei fabricata la scara comerciala folosind coji de citrice. Grindsted poate fi, de asemenea, utilizata in bauturi cu continut redus de zahar, fabricate din concentrate si indulcitori sau in alte produse pe baza de fructe, cum ar fi toppingurile, sosurile de fructe, umpluturile si in baza pentru fabricarea de inghetata.

DuPont a declarat ca a dezvoltat special acest tip de pectina pentru a satisface cererile clientilor, cererea fiind in principal venita de la producatorii europeni de preparate din fructe, gemuri si jeleuri.

“Dar interesul pentru astfel de ingrediente creste la nivel global deoarece consumatorii cauta optiuni mai sanatoase, iar preocuparea pentru impactul negativ provocat de o dieta bogata in zahar creste, de asemenea”, a adaugat Gizzi.