Seniori: este posibil sa va intineriti memoria cu ajutorul polifenolilor

Potrivit cercetatorilor, un amestec de polifenoli din struguri si afine contribuie la imbunatatirea memoriei episodice la varstnicii cu un declin cognitiv puternic. Acest tip de ingredient este deja comercializat ca suplimente alimentare.

O veste buna pentru seniori: cercetatorii au aratat ca un amestec de polifenoli ar putea imbunatati memoria episodica! O echipa comuna de oamenii de stiinta de la NutriNeuro (INRA, Universitatea din Bordeaux) si de la Universitatea din Laval (Quebec) a raportat rezultatele cercetarii lor din cadrul proiectului Neurophenols in numarul din 19 iulie 2018 al revistei Journal of Gerontology.

Obiectivul acestui proiect de cercetare franco-canadian a fost acela de a descoperi si dezvolta o serie de principii active si sanatoase pe baza de substante bogate in polifenoli, obtinute din struguri si afine (familia afinelor).

Aceste fructe se disting printr-o compozitie diferita de flavonoide si stilbene, cu activitati sinergice. 600 mg / zi de extracte au fost administrate timp de sase luni la 215 de persoane cu varsta cuprinsa intre 60 si 70 de ani, in stare buna de sanatate.

Anterior, voluntarii au fost impartiti in grupuri in functie de calitatea memoriei lor.

„Oamenii din primul grup au avut o memorie excelenta pentru varsta lor, in timp ce cel din urma grup a avut, in medie, o varsta cognitiva corespunzatoare unei varste cu 15 ani fata de varsta lor reala“, spune Véronique Palet, coordonator al studiului clinic si director adjunct al laboratorului NutriNeuro.

14 ani ”castigati” in randul persoanelor in varsta, cu cea mai slaba memorie
In urma experimentului, extractul nu a aratat nici un efect semnificativ asupra subiectilor, dar cercetatorii au observat o imbunatatire semnificativa a performantei in cazul persoanelor care au avut probleme cu memoria episodica (memoria pe termen lung).

“Memoria subiectilor initial afectati cel mai mult de imbatranire a fost” intinerita “in medie cu 14 ani”, spune Véronique Pallet.

polifenoliIn paralel, oamenii de stiinta au descoperit ca grupul cu cea mai slaba memorie a fost si grupul care a excretat cei mai multi polifenoli prin urina. Acest mecanism este variabil in functie de om: corpul uman nu sintetizeaza polifenolii. Polifenolii injectati sunt, prin urmare, eliminati mai mult sau mai putin. Cercetatorii considera ca imbatranirea cognitiva avansata poate fi o consecinta directa a unui metabolism care excrementeaza mai mult acesti compusi activi.

„Rezultatele acestui studiu sunt deosebit de incurajatoare, deoarece acestea sugereaza ca declinul memoriei, in cazul in care este diagnosticat destul de devreme, poate fi incetinit sau normalizat prin aportul alimentar de polifenoli“, spune coordonatorul studiului.

Proiectul Neurophenol, care a reunit Activ’Inside industriale, Nutra Canada, Atrium Innovation, SPF Diana et Fruit d’Or, a fost finalizat in 2014. Prin urmare, o serie de ingrediente dezvoltate ca aurmare a respectivelor cercetari sunt deja pe piata: Diana Food comercializeaza Cerebelle in timp ce Activ’Inside a pus pe piata Memofenol. In contextul general de imbatranire a populatiei, acest studiu suplimentar are putea spori interesul consumatorilor pentru astfel de suplimente alimentare.