Preturile la soia explodeaza in pietele internationale, in contextul secetei din Argentina

Pretul la soia a crescut cu 10% de la inceputul anului, iar in acelasi interval scumpirile sunt de aproape o treime la srot. Este o dinamica a cotatiilor in conditiile in care fermierii din Argentina, tara care concentreaza 47% din productia mondiala, anticipeaza o recolta slaba. „Poate Argentina sa hraneasca gainile si porcii lumii?”, se intreaba un bancher.

Temeri in randul traderilor activi pe bursa de marfuri de la Chicago. Culturile de soia ar putea fi afectate puternic de seceta din Argentina, astfel incat cotatiile pe acest segment au urcat agresiv in aceste zile, transmite Financial Times. David Streit, meteorolog la Commodity Weather Group, afirma ca 2 treimi din suprafata cultivata are deficit de umezeala in sol, iar aceasta ar putea afecta randamentul recoltelor.

Argentina asigura 47% din productia mondiala, dar este si cel mai important exportator de srot de soia, sursa de proteine pentru industria zootehnica, ceea ce ar putea afecta in lant si alte segmente din agricultura. Pretul srotului de soia a fost aruncat la un maxim al ultimelor 20 de luni, avansul fiind de aproximativ 35% incepand din septembrie 2017, cu o accelerare in ultimele zile, asa cum se vede pe graficul atasat.

„Poate Argentina sa hraneasca gainile si porcii lumii?”, se intreaba Stefan Vogel, sef al cercetari pe segmentul marfurilor agro-alimentare la banca olandeza Rabobank, institutie de credit specializata pe segmentul imprumuturilor catre segmentul de agribusiness.

piata de soiaDeja traderii se repliaza. Emilce Terré de la Bolsa de Comercio de Rosario, care in Argentina faciliteaza tranzactiile cu grane, spune ca estimarile initiale la soia indicau o productie de 52 miloane tone, dar aceasta a fost revizuita in scadere, la 46,5 milioane tone.

Este un impas al industriei care creeaza si castigatori. Concerne mari in tranzactionarea de cereale precum Archer Daniels Midland, Bunge, Cargill si Glencore, care detin si facilitati de prelucrare a soia ar urma sa beneficieze de o marja sporita ca urmare a cresterii diferentialului de pret intre soia si srotul de soia.

Piata ar putea fi echilibrata de agricultura SUA, al 3-lea producator mondial dupa Argentina si Brazilia. Daca preturile se vor mentine ridicate, fermieri americani vor fi incurajati sa planteze suprafete mai mari cu soia in primavara, atrage atentia Vogel de la Rabobank.