Previziuni pentru aromele anului 2018

Aromele de plante si gustarile gourmet se numara printre cele mai importante tendinte care se asteapta sa ”ia cu asalt” Europa in 2018, prognozeaza Bell Flavors and Fragrances.

Facand publice prognozele sale cu privire la aromele de plante pentru urmatoarele 12 luni, firma germana Bell spera sa ofere un barometru pentru categoriile, tendintele si gusturile care vor influenta inovatia.

Bell isi bazeaza predictiile pe diferite baze de date ce inglobeaza cercetari recente, precum si pe propriile “statistici si studii interne”, a explicat un purtator de cuvant al companiei. Firma este, de asemenea, foarte atenta la fiecare miscare din industrie, in scopul de a sesiza orice manifestare care se poate transforma intr-o tendinta majora.

“Participam la numeroase expozitii si congrese si lucram in stransa corespondenta cu institutiile noastre din intreaga lume, folosind reteaua noastra globala, pentru a obtine o perspectiva completa si a valida constatarile cercetarii noastre despre tendinte”, a spus purtatorul de cuvant al companiei.

Cresterea aromelor pe baza de plante.
Urmare a manifestarii din ce in ce mai pregnante a mega-tendintei legate de sanatate si buna stare a organismului, consumatorii continua sa impinga spre noi granite notiunea de ingrediente alimentare ”autentic” naturale. Acest lucru va conduce la proliferarea extractelor de plante folosite ca arome alimentare, a prezis Bell.

Hrana autentica nu a devenit doar o tendinta majora in materie de alimente si bauturi – indreptarea atentiei consumatorilor spre o tot mai mare transparenta, face ca mentiunile legate de termenul de ”natural” sa aiba o tot mai mare nevoie de o sustinere concreta, respectiv de ingrediente care sa ofere o valoare mai mare, din acest punct de vedere. Prin urmare, inovatiile legate de ingredientele naturale curate, cum ar fi extractele din plante, reprezinta un aspect cheie, considera Bell Flavors & Fragrances EMEA“, explica Agneta Hoffmann, specialist in marketing la departamentul de arome al Bell.

Extractele pe baza de plante sunt utilizate in retete larg intalnite in industria alimentara si a bauturilor. Ele ofera consumatorului ideea de aroma naturala, impreuna cu o serie de caracteristici organoleptice “imbunatatite” si “avantaje” in ceea ce priveste imaginea si etichetarea curata.

Producatorul german de ingrediente a sugerat ca extractele de plante vor castiga in popularitate in compozitia retetelor de bauturi ce clameaza oferirea de beneficii pentru sanatate, in produsele lactate si in retete savuroase in categorii, precum alimentele gata preparate, sosurile si supele.

Printre ”reperele principale” ale acestei tendinte firma germana de ingrediente include rozmarinul, menta si extractul de piper negru datorita capacitatii lor de a se potrivi atat in retetele dulci, cat si in cele sarate.

Compania a remarcat, de asemenea, o schimbare, “in curs”, spre “notele florale”, cum ar fi trandafirul si extractul de lavanda. Extractele de plante pot satisface, de asemenea, nevoi functionale, ginsengul, care incepe sa fie privit ca un “super-aliment” in Europa, fiind un bun exemplu in acest sens.

Gustari gourmet
Ingredientele sanatoase si naturale, formatele comode si tipurile noi de texturi sunt preluate rapid in categoria snacks-urilor, a continuat Bell. Cererea se concentreaza pe produse care combina ”indulgenta” (”pacate” permise/iertate, in sensul de alimente dorite, desi nu neaparat sanatoase, precum dulciurile) si premiumizarea cu ingrediente naturale si sanatoase.

Bell a sugerat ca aceasta tendinta va fi deosebit de relevanta pentru gustarile sarate. In special, Bell a invocat potentialul deosebit de crestere al utilizarii condimentelor naturale in combinatie cu chipsuri de legume sau gustari extrudate de linte sau mazare.

Cel mai mare impact asupra dezvoltarii de noi produse, in 2018, va veni dinspre segmentul inovatiilor culinare inspirate din bucataria gourmet si din tendintele actuale din domeniul alimentelor si bauturilor, precum trendul berilor artizanale“, a spus Bell.

Tendintele de aroma la moda in 2018, date ca exemple de Bell, includ combinatia dintre trufe si branza, trufe afumate sau ceapa caramelizata afumata. Note precum cele caracteristice carnii preparate la gratar vor continua, de asemenea, sa castige teren, precum si inovatiile influentate de alte categorii, cum ar fi combinarea aromei de bere si a aromelor de BBQ afumate, a afirmat studiul firmei germane referitor la tendinte.

Cafeaua rece este inca ”fierbinte”
Cafeaua rece va continua sa fie o tendinta ”fierbinte” in 2018, afirma Bell, cand va avea loc o extindere a categoriei. Astfel, cafeaua rece va fi folosita ca aroma in bauturile lactate.

“Bell EMEA vede o tendinta puternica in combinarea notelor naturale de cafea rece premium cu siropul de artar. Pe de alta parte, notele florale deosebit de aromate, ca tema principala pentru 2018, se combina minunat cu varietatea de arome gasite in cafea. In ceea ce priveste bauturile pe baza de lapte, aceste soiuri naturale, autentice, ar putea fi, de asemenea, o alegere buna pentru piata in crestere a alternativelor non-lactate “, a mentionat compania.

Dincolo de aplicatiile sale clasice, Bell a declarat despre cafeaua rece ca ar putea fi combinata cu apa minerala pentru a oferi o alternativa “racoritoare” la cafeaua obisnuita. Si, odata cu cererea crescanda de bauturi cu continut scazut de zahar, aceasta ar putea fi, de asemenea, pozitionata ca un substitut pentru ”ice-tea”-urile dulci.