Prima ferma de cafea din Danemarca, infiintata pentru valorificarea nutritiva superioara a cafelei

Grupul danez care activeaza in domeniul comercializarii cafelei, Peter Larsen Kaffe a infiintat prima ferma de cafea din Europa de Nord, cu scopul de a dezvolta noi produse care sa sporeasca utilizarea valorii nutritive ridicate a plantelor de cafea.

Ferma, care face parte dintr-o noua zona durabila din Skanderbord, este cea de-a doua ferma de cafea situata in Europa. Scopul infiintarii fermei este acela de a experimenta noi modalitati de producere si prelucrare a cafelei, pentru a utiliza valoarea nutritiva completa a plantei, a explicat Lars Aaen Thøgersen, manager de dezvoltare si comunicare la Peter Larsen Kaffe.

“Trebuie sa privim aceasta materie prima cu noi ochi”
Grupul Peter Larsen Kaffe este specializat in vanzarea de produse ecologice din cafea obtinute prin metode de productie durabile (prietenoase cu mediul), iar principalul scop al firmei daneze este acela de a inova pentru a creste eficienta productiei de cafea si de a extinde aplicatiile utilizate, domeniu care poate fi privit ca o extindere a angajamentului sau de a comercializa si realiza produse care sa nu strice echilibrul natural.

cafeneleAaen Thøgersen arata ca in prezent se utilizeaza doar 3-5% din valoarea nutritiva a cafelei, iar compania doreste sa imbunatateasca acest lucru prin reducerea deseurilor alimentare si a fluxurilor secundare rezultate in urma valorificarii cafelei cu metodele actuale.

O utilizare mai eficienta a productiei de cafea ar avea consecinte pozitive asupra mediului si ar putea contribui, de asemenea, la cresterea veniturilor fermierilor, argumenta in continuare directorul pentru dezvoltare al Peter Larsen Kaffe.

“Cafeaua are o valoare nutritionala ridicata atat in ceea ce priveste continutul de proteine, cat si cel de antioxidanti, vitamine si altele, care nu sunt folosite astazi”, explica Aaen Thøgersen.

“Trebuie sa privim aceasta materie prima cu alti ochi. De exemplu, daca vom dezvolta un proces de fermentare, in care boabele de cafea sunt fermentate, putem produce noi tipuri de produse … Vrem sa experimentam acest lucru si ne asteptam sa cream noi retete si modalitati de utilizare a unei plante bine cunoscute, precum si sa optimizam utilizarea resurselor mari pe care le contine biomasa de cafea.”

Experimentele vor analiza, de asemenea, modul in care cafeaua poate fi mai rezistenta la schimbarile climatice, fenomen ce are deja consecinte negative semnificative in marile regiuni producatoare de cafea.

Metode sustenabile in centrul atentiei
Dezvoltarea fermei de cafea se desfasoara in colaborare cu Knowledge Centre for Food Development (VIFU = Centrul Stiintific pentru Dezvoltare Alimentara), precum si cu firma de consultanta in agricultura urbana TagTomat.

Potrivit arhitectului si fondatorului TagTomat, Mads Boserup, proiectul, unic, reprezinta un nou mod de a gandi in mod durabil si a include in circuitul economic o serie de materii prime reciclate.

“In realizarea cadrului fizic pentru ferma de cafea, ne-am concentrat pe crearea unui loc care sa serveasca drept zona de recreere si inspiratie pe tot parcursul anului. [De exemplu] plantele cresc cu ajutorul tehnologiei noastre de auto-irigare, iar recipientele din plastic reciclat din industria alimentara sunt transformate in recipiente in care se tine pamantul si apa. Astept cu nerabdare sa vedem rezultatele acestui experiment ce imbina reciclarea si dezvoltarea durabila in cultura plantelor de cafea.”