Sfeclă de zahăr modificată genetic, reautorizată în UE

Oamenii de știință din cadrul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au aprobat sfecla de zahăr modificată genetic, dezvoltată de Monsanto și KWS, pentru reautorizare în UE.

Soiul de sfeclă de zahăr în cauză, H7-1, a fost modificat genetic pentru a fi rezistent la controversatul erbicid glifosat, fabricat chiar de Monsanto, informează Food Navigator. EFSA a dat avizul inițial, în 2006, când a declarat că respectivul soi respectă cerințele de sănătate și siguranță alimentară, iar Comisia Europeană a autorizat cultura pentru import și prelucrare, în 2007, pentru o perioadă de zece ani.

Monsanto și cartierul general al KWS din Germania au solicitat o evaluare științifică a riscurilor pentru a aplica pentru o reautorizare a acestui soi de sfeclă modificată genetic.

Grupul EFSA privind organismele modificate genetic a scris în aviz că: „Sub presupunerea că secvența ADN a a soiului de sfeclă de zahăr H7-1 […] este identică cu aceea evaluată inițial, grupul OMG concluzionează că nu există dovezi […] privind pericole noi, modificarea expunerii sau incertitudini științifice care ar schimba concluziile evaluării inițiale a riscului asupra sfeclei de zahăr H7-1.”

Prin autorizația UE pentru acest soi de sfeclă de zahăr a fost permis importul și prelucrarea acesteia ca produs alimentar și furajer, precum și utilizarea sa în alimentele care conțin ingrediente produse din aceasta. Avizul nu include și autorizarea de cultivare a sa în Uniunea Europeană (UE).

Ingredientele și alimentele modificate genetic pot fi vândute în UE, dar în cazul în care conținutul de OMG este mai mare de 0,9%, acest lucru trebuie să fie etichetat în mod clar pe ambalaj – regulă care a acționat ca o interdicție de facto din cauza neîncrederii consumatorilor.