Sfecla roșie, mango și dovleacul – atuurile din ketchup-ul de tomate

Tomatele tradiționale sunt evitate de producătorii care doresc să facă mai atragătoare condimentele clasice pentru consumatorii cu gusturi rafinate, motiv pentru care introduc în rețetă elemente deosebite precum mango, sfeclă roșie sau dovleac, informează Food Navigator.


Ce alte elemente de calitate puteți alege pentru a vă îmbunătăți produsele aflați participând la INGREDIENTS SHOW (6-7 septembrie 2017, Sovata), primul eveniment dedicat ingredientelor organizat în România. Specialiștii în domeniu vă vor prezenta cele mai noi informații și vă vor arăta cum puteți folosi inovațiile în avantajul businessului dumneavoastră. Pentru informații suplimentare și înscrieri, accesați această pagină.


„Având în vedere concurența în creștere din domeniul sosurilor de masă, producătorii de ketchup de tomate se confruntă cu provocarea continuă de a găsi modalități de menținere a interesului consumatorilor și de a-și lărgi segmentul de consumatori vizați dincolo paleta clasică a copiilor și adolescenților, ajungând la grupuri de vârstă mai sofisticate”, explică analistul Mintel pentru alimente și băuturi Katya Witham.

În ultimul an (între aprilie 2016 și martie 2017), aproape o cincime dintre lansările de ketchupuri noi din Germania s-au concentrat asupra legumelor „alternative”, oferind arome diferite față de clasica roșie, printre noile opțiuni numărându-se ketchupul de dovleac de la Georg Thalhammer și Smokey Orange sau mango-ul organic de la Herr Edelmann.

„Profilurile lor de aromă sunt centrate pe legumele naturale dulci, aromate, cum ar fi dovleacul, morcovul și sfecla, dar și pe fructe, inclusiv mango și prune”, scrie Witham pe blogul companiei de cercetare a pieței Mintel.

„În afară de arome care atrag atenția, astfel de inovații pot contribui la promovarea unor conotații mai naturale și mai sănătoase în ketchup, atenția consumatorilor fiind astfel îndreptată asupra gustului bun inerent fructelor și legumelor.”

În Marea Britanie, compania The Foraging Fox produce ketchup pe bază de sfeclă, disponibil în trei arome: clasic, afumat și iute. Potrivit fondatorului companiei, Frankie Fox, lista ingredientelor sănătoase și curate este varianta câștigătoare.

Fox a declarat că: „Sfecla și merele sunt dulci în mod natural, deci nu trebuie să adăugați prea mult zahăr. (…) Mărul scoate în evidență dulceața naturală din sfeclă și, în același timp elimină gustul de pământ al acesteia.”

Marca The Foraging Fox, a fost lansată în Marea Britanie în urmă cu aproape doi ani și este vândută prin intermediul a mai mult de 850 de magazine, printre care se numără comerciantul cu amănuntul Waitrose și platforma online pentru bacanie Ocado.