Studiu: Laptele A2 “stimuleaza concentrarea antioxidantilor esentiali”

In laptele care contine numai proteina beta-cazeina A2 s-a constatat dublarea concentratiei antioxidantului esential glutation (GSH), arata un studiu.

Descris ca fiind “primul studiu clinic uman de acest gen”, acesta a monitorizat diferentele intre 45 de participanti sanatosi, dintre care jumatate au consumat doar un tip de lapte, cu proteinele care apar in mod natural in el, in timp ce cealalta jumatate au consumat doar lapte cu proteina A2. Cercetatorii au evaluat diferentele de concentratie plasmatica GSH, precum si concentratia de beta-casomorfina-7 – o peptida produsa prin descompunerea proteinelor A1.

GSH este o parte importanta a sistemului de aparare al organismului, si ajuta, mai ales, la combaterea bolilor asociate cu diferentierea celulelor anormale. Acestea includ afectiuni neurodegenerative, precum boala care duce la pancreatita sau cancer.

Cercetatorii au constatat ca, in cazul in care subiectii au baut lapte A2, GSH-ul lor a fost “semnificativ mai mare”.

lapte1Constatarile au fost publicate in Nutritional Journal. Cercetatorul sef Richard Deth, de la Nova Southeastern University (Universitatea Nova de Sud-Est), a declarat ca: “A fost remarcabila descoperirea ca consumul de lapte care contine numai tipul A2 de proteina beta-cazeina a produs niveluri masurabil sanguine mai mari de antioxidant glutation, comparativ cu laptele conventional (care are o combinatie de proteine A1 si A2).

In timp ce noi am aratat anterior ca peptida de opiacee din proteina A1 din laptele conventional poate afecta nivelul de glutation in celulele de cultura si la animale de laborator, este satisfacator ca putem observa aceste efecte si la oameni.

Rezultatele reprezinta vesti bune pentru branduri ca A2 Milk, care a vazut un mod de diferenta in categoria lactatelor si prin separarea efectivelor de animale producatoare de A1 si A2. In functie de bagajul sau genetic, o vaca va avea lapte care contine in mod traditional, fie proteine A1, fie A2, fie o combinatie a ambelor. Teste genetice simple pot determina daca fiecare cap din turma sunt producatori A1/ A1, producatorii A1/A2, sau producatori A2/A2.

Producatorii de lapte prelucreaza in mod conventional la comun aceste tipuri de lapte, dar A2 Milk si-a construit marca proprie precizand ca ei utilizeaza doar lapte care intra in mod exclusiv in acest din urma grup.

Vice-presedintele responsabil de cercetarea stiintifica la A2 Milk, Bonnie Johnson, a declarat: “Ca dietetician, sunt incurajat de potentialul de sanatate publica al acestor descoperiri. Si este foarte probabil ca oamenii de stiinta sa fie abia la inceput atunci cand vine vorba de posibilele efecte pe care anumite tipuri de proteine din lapte le pot avea asupra sanatatii.