Un conservant natural nou?

Antioxidantii naturali gasiti in taratele de cereale ar putea prelungi termenul de valabilitate al produselor, afirma cercetatorii.

Un antioxidant natural gasit in taratele de cereale ar putea actiona ca un conservant alimentar care, de asemenea, ajuta la reducerea deseurilor alimentare prin utilizarea a ceea ce este in prezent un sub-produs, spun cercetatorii. Studiul realizat de Universitatea de Stat Penn, a analizat o clasa de compusi numiti alchilrezorcinil (AR). Acestia sunt produsi in mod natural de cereale cum ar fi graul, secara si orzul pentru a combate mucegaiul si bacteriile care se dezvolta in boabele de cereale.

Cautarea antioxidantilor cu eticheta curata
Andrew Elder, doctorand in stiinta alimentelor, care a participat la studiu, a declarat ca descoperirea unei noi surse de antioxidanti naturali ar putea fi semnificativa pentru industria alimentara, care a inregistrat o crestere a cererii de ingrediente cu eticheta curata.

“In prezent, exista un puternic trend in industria alimentara pentru a inlocui ingredientele sintetice cu alternative naturale, iar acest lucru este cerut de consumatori”, a spus el.

“Consumatorii doresc etichete curate, doresc ca ingredientele sintetice, chimice sa fie indepartate din cauza faptului ca nu le recunosc si ca unii dintre ei presupun un anumit grad de toxicitate.”

In timp ce consumatorii cer mai multe ingrediente naturale, industria alimentara s-a straduit sa gaseasca antioxidanti naturali care sa fie la fel de eficienti ca si cei sintetici, arata Elder.

“Nu exista multe alternative naturale pentru antioxidantii sintetici”, a spus Elder. “Lucrarea noastra este axata pe identificarea noilor antioxidanti naturali pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor si a satisface cerintele consumatorilor.”

Combaterea deseurilor alimentare
Urmarind si obtinerea unor eventuale beneficii ecologice ale AR, studiul a remarcat potentialul de reducere a deseurilor alimentare in lantul de aprovizionare.

AR provine din taratele cerealelor, pe care industria alimentara trimit de obicei in uzinele de hrana pentru animale.

“Taratele sunt adesea un flux de deseuri”, a spus Elder. “Luam ceva care de obicei este un flux de deseuri si il transformam in ceva util.”

GastroPan 2018AR pentru conservarea uleiurilor omega-3
Cercetatorii au dezvoltat o tehnica pentru a extrage si purifica AR-urile din tarate si apoi au testat eficacitatea lor in conservarea emulsiilor care contin uleiuri bogate in omega-3.

Studiul s-a concentrat asupra uleiurilor omega-3 datorita dorintei crescande de a adauga uleiuri sanatoase la alimentele care nu le contin in mod normal, au sugerat autorii. Totusi, acest lucru reprezinta o adevarata provocare pentru ca uleiurile bogate in omega-3 au adesea o perioada de expirare mai scurta, determinand alimentele sa se altereze mai repede.

“Majoritatea oamenilor consuma omega-3 din surse marine, pe masura ce se descompun, pot face ca produsul sa miroasa si sa aiba un gust precum al pestelui. Consumatorii arunca apoi aceste produse si nu le mai cumpara din nou, ceea ce duce la o pierdere economica”, a declarat Elder.

Antioxidantii sunt compusi care incetinesc ritmul in care se degradeaza acizii grasi omega-3, pastrand beneficiile lor pentru sanatate si prevenind distrugerea rapida a alimentelor.

Nu este la fel de eficient ca alti antioxidanti
Cercetatorii au descoperit ca AR-urile au actionat ca antioxidanti in emulsii de uleiuri, prevenind ca uleiurile omega-3 sa se altereze la fel de repede ca atunci cand in astfel de emulsii nu au antioxidanti adaugati.

Cu toate acestea, atunci cand echipa a comparat efectul AR cu al altor doi antioxidanti utilizati pe scara larga in industria alimentara – alfa-tocoferol sau vitamina E, un antioxidant natural, si hidroxitoluen butilat, un antioxidant sintetic, au constatat ca AR nu a fost la fel de eficient precum antioxidantul natural sau cel sintetic.

Totusi, autorii au sugerat ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a determina intregul potential al AR in rolul de conservanti. De exemplu, cercetatorii au remarcat ca extractele AR nu erau complet pure, ceea ce ar fi putut reduce eficacitatea AR. De asemenea, cercetatorii au folosit un amestec de diferite AR care aveau structuri moleculare diferite.

Viitoarele lucrari care vizeaza diferite tipuri de AR vor dezvalui daca un tip de AR individual este mai mult sau mai putin eficace decat antioxidantii utilizati in mod conventional, au concluzionat.

“Incercam sa identificam antioxidantii naturali siguri si eficienti, care sunt prietenosi cu consumatorii, speram ca intr-o zi acest lucru va duce la lansarea AR pe piata si vom oferi astfel mai multe optiuni pentru industria alimentara.”


Sursa: Revista Food Chemistry, articol publicat online inainte de tiparire, ianuarie 2019, “Activitatea antioxidanta a unui extract de tarate de secara acetonica, continand alchilrezorcinoli in emulsii ulei-apa”, DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2018.08.011, autori: Andrew S. Elder, John N. Coupand, Ryan J. Elias si respectiv https://www.foodnavigator.com/Article/2019/01/11/A-bran-new-natural-preservative-Researchers-see-potential-in-grain-antioxidant