Un nou proces pentru fabricarea berii, prin refolosirea boabelor de cereale

Oamenii de știință de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU Singapore) au inventat un nou proces pentru transformarea boabelor utilizate în procesul de fabricare a berii într-un produs valoros.

Cerealele utilizate reprezintă până la 85% din deșeurile rezultate în urma fabricării berii. Ele nu mai au niciun fel de valoare comercială, astfel încât boabele aruncate sunt adesea folosite drept compost sau pentru hrana animalelor.

Cercetătorii de la NTU Singapore au declarat că noul proces dezvoltat de ei, transformă deșeurile rezultate în urma fabricării berii într-un nutrient lichid valoros, deoarece substanțele nutritive lichide comerciale similare sunt vândute cu 30 de dolari pe litru. Prin comparație, substanțele nutritive lichide prelucrate ale echipei de cercetare sunt produse doar la o fracțiune din cost.

Inovația a atras interesul mai multor companii internaționale de băuturi, inclusiv Asia Pacific Breweries (APB) din Singapore.

Profesorul William Chen, directorul Programului de știință și tehnologie alimentară al NTU, se află acum în discuții cu companiile pentru licențierea sau comercializarea tehnologiei.

„Am dezvoltat o modalitate de a folosi microorganisme de tip alimentar pentru a transforma boabele utilizate în nutrienți de bază care pot fi ușor consumați de drojdie”, a spus el. 

„Aproximativ 85% din deșeurile rezultate în urma fabricării berii se pot transforma acum într-o resursă valoroasă, ajutând fabricile de bere să reducă costurile de producție și deșeurile, în timp ce devin mai sigure.”

Cercetătorii au spus că este necesară inovarea în crearea de alimente și procese pentru a atenua creșterea cererii de la o populație globală aflată în plină expansiune.

NTU a susținut că peste 193 de miliarde de litri de bere sunt produse anual în întreaga lume, generând aproximativ 39 de milioane de tone de deșeuri de boabe de cereale. Pentru fiecare cinci litri de bere produsă se creează un kilogram de boabe deșeu.

Șeful departamentului afacerilor corporative la APB Singapore, Mitchell Leow, a declarat: „Această cercetare este o dovadă a modului în care știința și inovația permit companiilor să găsească metode noi pentru a fi mai durabile în operațiunile lor. Sustenabilitatea este o prioritate a afacerii noastre, în special pentru o fabrică de bere de primă mărime, precum APB Singapore. Facem mari eforturi pentru a reduce amprenta deșeurilor noastre, prin procese circulatorii care ne asigură de faptul că materiale precum deșeurile de cereale, sticlele și chiar apa uzată sunt recuperate și reciclate și nu sunt pur și simplu aruncate”.