Urmare a patentarii unui nou proces de productie (in derulare, in prezent), untul de shea ar putea sa „ia fata” uleiului de palmier in termeni de functionalitate si sanatate (continand cu 40% mai putini acizi grasi saturati), considera furnizorul olandez de ingrediente Ioi Loders Croklaan.

Numit Presdough 270 SB, noul unt nehidrogenat de shea poate reduce continutul de grasimi saturate in produsele pe baza de aluat cu 40% si continutul total de grasimi cu 20% in produsul finit, considera compania olandeza de ingrediente IOI Loders Croklaan.El intrece, de asemenea, uleiul de palmier in termeni de culoare si textura ale produsului finit – facand ca alimentele respective sa fie mult mai „pufoase” in retete precum croasantii si alte produse de patiserie.

Directorul departamentului de inovare la IOI Loders Croklaan, Renee Boerefijn, a declarat ca prioritatea echipei de cercetare in dezvoltarea ingredientului a fost aceea de a depasi caracteristicile functionale si senzoriale ale uleiului de palmier, precum si de a reduce continutul de grasimi saturate.

Uleiul se obtine din unt de shea in proportie de 100%, folosind un proces de productie in curs de brevetare, avandu-se in vedere reproducerea functionalitatilor uleiului de palmier.

„Presdough 270 SB ofera o experienta excelenta a hranirii in ceea ce priveste aroma, textura, caracterul crocant, aspectul (inclusiv rumenirea si volumul) si modul in care produsul alimentar este perceput in mod general atunci cand este mestecat”, a spus Boerefijn. „El depaseste alternativele existente in ceea ce priveste functionalitatea si nutritia si este foarte eficient din punctul devedere al costurilor.”

In majoritatea retetelor, Presdough 270 SB poate inlocui uleiul de palmier fara a fi nevoie demodificari ale retetelor, a spus un purtator de cuvant al companiei.

Furnizorul noului tip de ulei, cu sediul in Olanda, a declarat ca a inceput deja sa dezvolte variante ale Presdough 270 SB pentru prajituri si fursecuri. Furnizorul a declarat ca se asteapta la „o cerere venita de peste tot din Europa”, dar mai ales din Italia si Franta, care in mod traditional manifesta un interes deosebit in ceea ce priveste alternativele pentru uleiul de palmier.

Locuri de munca pentru femei, in tarile africane.
Shea este cultivata in tari mari producatoare de cacao, cum ar fi Ghana si Coasta de Fildes, precum si in tarile situate in zona Sahelului –regiunile nordice ale Burkina Faso, Mali, Nigeria, Benin si Togo. IOI Loders Croklaan se declara a fi prima companie care are certificat ISCC si ISCC PLUS si este, de asemenea, unul dintre cei 450 de membri ai organizatiei non-profit Global Shea Alliance (GSA).

GSA stabileste parteneriate public-private cu scopul de a promova sustenabilitatea industriei, practicile pentru calitate si standardele, precum si de a sustine cererea de shea in industria alimentara si in industria cosmeticelor. IQI Loders Croklaan furnizeaza aproximativ 70% din cantitatea de shea direct din Africa de Vest, iar aproximativ o cincime din aceasta cantitate este data de cooperativele de femei.

„In acest fel”, a declarat Boerefijn, „fima contribuie la educarea si implicarea femeilor prin proiecte si parteneriate, care au condus la imbunatatirea conditiilor de munca, la imbunatatirea calitatii shea si la cresterea veniturilor si a securitatii persoanelor implicate”.

Restul de 30% din shea comercializata de IOI Loders Croklaan este obtinuta de la furnizori terti.

Desi semintele oleaginoase de shea sunt recoltate de la plante care cresc in mod natural, in salbaticie, productia realizata nu este supusa unor fluctuatii putenice de productie, arata purtatorul de cuvant al fimei olandeze.

La sfarsitul anului trecut, fima de consultanta pentru agribusiness LMC International a publicat un raport privind cresterea industriei de shea si impactul ei economic asupra comunitatilor care o produc, raportul fiind comandat de GSA si USAID. Conform acestui studiu, exporturile de shea au crescut de la 50.000 de tone (MT) la peste 300.000 de tone pe an in ultimii 20 de ani.

salata3

Aceasta crestere s-a concretizat, conform estimarilor LMC, intr-un plus de valoare de aproximativ 20 de milioane de dolari (17,2 milioane de euro) in venituri directe si indirecte pentru comunitatile producatoare si a fost determinata in principal de cererea tot mai consistenta de pe pietele globale de produse alimentare si cosmetice.

Producatorii vor putea cumpara ingredientul in vrac sau la pachete de diferite greutati incepand cu aprilie 2018.

Cum lucreaza untul de shea?

„Shea este un ingredient unic”, a declarat Boerefijn pentru FoodNavigator. „Cand se cristalizeaza, va ajunge in cristalele β stabile, minimizand post-intarirea produselor. Shea nu influenteaza gustul deoarece nu contine arome deosebite. Cu toate acestea, datorita nivelurilor scazute de grasimi saturate, aroma produselor de patiserie realizate cu unt de shea este mai buna, iar produsele respective nu se mai lipesc de cerul gurii atunci cand are loc mestecarea.”

In ceea ce priveste stabilitatea oxidativa, untul de shea este „comparabil cu produsele similare de referinta existente pe piata”