Utilizarea poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) in sosuri emulsionate

A fost adoptat REGULAMENTUL (UE) 2018/682 AL COMISIEI din 4 mai 2018 de modificare a anexei II la Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste utilizarea poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) in sosuri emulsionate.

Poliricinoleatul de poliglicerina (E 476) este un aditiv alimentar deja autorizat, incadrat in categoria de produse alimentare 12.6 „Sosuri” (la un nivel maxim de 4 000 mg/kg), dar numai pentru sosurile pentru salate.

La 4 august 2014, a fost depusa o cerere de autorizare a utilizarii poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) ca emulsifiant in sosurile emulsionate.

Reducerea grasimii in produsele alimentare prelucrate, cum ar fi sosurile emulsionate, se realizeaza in mod normal prin utilizarea agentilor de ingrosare.

Totusi, agentii de ingrosare duc la o modificare care nu este de dorit a proprietatilor organoleptice ale produselor alimentare cand sunt utilizati peste o anumita concentratie.

O reducere suplimentara a continutului de grasime poate fi obtinuta la anumite produse alimentare, cum ar fi sosurile emulsionate, prin utilizarea unor emulsifianti capabili sa stabilizeze un continut mare de apa in grasime.

In studiile realizate de solicitant care compara eficacitatea diferitilor emulsifianti pentru reducerea suplimentara a grasimii in sosurile emulsionate, E 476 a avut cele mai bune rezultate atat in ceea ce priveste proprietatile fizice, cat si cele organoleptice ale sosului emulsionat obtinut.

Nivelul de poliricinoleat de poliglicerina (E 476) necesar pentru a realiza functia tehnologica dorita a fost de 4 000 mg/kg

La 24 martie 2017, autoritatea a emis un aviz stiintific privind reevaluarea poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) (4) si a stabilit o doza zilnica acceptabila (DZA) de 25 mg de poliricinoleat de poliglicerina/kg greutate corporala/zi.

Avand in vedere ca estimarile expunerii nu au depasit DZA, autoritatea a concluzionat ca utilizarea poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) ca aditiv alimentar nu ar reprezenta un motiv de ingrijorare privind siguranta daca se face pentru utilizarile si la nivelurile de utilizare permise sau raportate.

Autoritatea a concluzionat, de asemenea, ca utilizarea suplimentara a poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) la nivelul maxim de 4 000 mg/kg in sosuri emulsionate nu ar conduce la o expunere totala la aceasta substanta superioara DZA. Prin urmare, extinderea utilizarii poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) in sosuri emulsionate nu reprezinta un motiv de ingrijorare privind siguranta.

In plus, autoritatea a recomandat cateva modificari ale specificatiilor pentru poliricinoleatul de poliglicerina (E 476) din Regulamentul (UE) nr. 231/2012 al Comisiei (5).

In mare parte acestea sunt legate de utilizarea glicerolului in procesul de fabricatie al poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) si, prin urmare, sunt asemanatoare cu recomandarile facute de autoritate in avizul sau stiintific privind reevaluarea glicerolului (E 422) (6).

Prin urmare, modificarea specificatiilor pentru poliricinoleatul de poliglicerina (E 476), in conformitate cu recomandarile autoritatii, va fi abordata separat, alaturi de specificatiile pentru glicerol (E 422) si pentru alti aditivi alimentari pe baza de glicerol.

Prin urmare, este oportun sa se autorizeze utilizarea poliricinoleatului de poliglicerina (E 476) ca emulsifiant in sosuri emulsionate, inclusiv in sosurile pentru salate, incadrat in categoria de produse alimentare 12.6 „Sosuri” (la un nivel maxim de 4 000 mg/kg).