Legea care da dureri de cap gigantilor Coca-Cola sau Pepsi

In data de 6 aprilie o noua taxa menita sa reduca obezitatea a intrat in vigoare in Marea Britanie, potrivit The Economist. Taxa forteaza producatorii de sucuri sa reduca nivelul de zahar sau sa creasca preturile

Obezitatea este o problema care aduce industriei serviciilor medicale aproximativ 8,6 miiarde de dolari in fiecare an. Sub incidenta noii legislatii, bauturile care contin mai mult de 5 grame de zahar per 100 ml, vor fi taxati cu 18 penny, adica 95 de bani per litru, iar cele care depasesc 8 grame de zahar per 100 ml, cu 24 penny, adica 1,29 lei per litru.

Producatorii de bauturi racoritoare trebuie sa reduca nivelul de zahar pentru a evita taxarea, sau sa-si pastreze increderea in reteta cu riscul ca vanzarile sa scada.

Peste 50% dintre producatori au optat deja pentru schimbarea ingredientelor, inlocuind zaharul cu indulcitori artificiali. AG Barr, producatorul bauturii Irn-Bru, are aproape toate bauturile sub limita de zahar.

zahar1De fapt, atat de multe companii au gasit deja solutii alternative, incat guvernul si-a revizuit predictia cu privire la veniturile anuale care vor fi incasate in urma aplicarii taxei, de la 728 de milioane de dolari, la 336 de milioane de dolari, cat a anuntat in 2016.

Cu toate acestea, cei mai mari jucatori nu pot adopta aceasta varianta deoarece nu isi permit, la nivel de brand, sa schimbe reteta utilizata. Branduri precum Pepsi, Coca-Cola si Red Bull au nevoie de zahar pentru ca indulcitorii artificiali nu pot mima efectul zaharului.