Președintele ANSVSA: România poate fi considerată o insulă de siguranță epidemiologică

România nu se confruntă la ora actuală cu niciun focar de pestă porcină africană, deși este înconjurată de această boală care evoluează în opt state, fiind „strânsă ca într-un clește”, a afirmat, într-un interviu acordat AGERPRES, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Brănescu.

Acesta susține că reprezentanții Comisiei Europene desfășoară foarte des audituri la ANSVSA, tocmai pentru că sunt rezervați în ceea ce privește evoluția acestei boli pe teritoriul țării, însă, în prezent, România poate fi considerată din punct de vedere sanitar-veterinar „o insulă de siguranță epidemiologică”.

Șeful ANSVSA a mai vorbit în interviu despre negocierile privind exporturile de produse alimentare în China, despre situația exportului de carne de porc către țări terțe, precum SUA și Japonia, după includerea României pe lista țărilor libere de pestă porcină clasică, dar și despre negocieri intense pentru alte piețe de export.

Nu în ultimul rând, Brănescu a menționat că în a doua jumătate a săptămânii viitoare vor fi gata rezultatele finale pentru cele 29 de probe prelevate din preparate alimentare din Olanda, Germania și Belgia, susceptibile de dublu standard, dar care vor fi anunțate de ministrul Agriculturii, Petre Daea, coordonatorul acestui grup de lucru.

AGERPRES: O altă boală, gripă aviară, a făcut ravagii în fermele comerciale din Ungaria. Care este situația în România?

Geronimo Brănescu: Gripa aviară are o ciclicitate legată de migrația păsărilor călătoare și sigur că aceste focare se intensifică și se suprapun pe anumite coridoare și pe anumite perioade temporale de migrație ale păsărilor călătoare. Poate n-ar fi lipsit de importanță să subliniez faptul că România poate fi considerată din punct de vedere sanitar-veterinar, cel puțin la momentul discuției noastre, o insulă de siguranță epidemiologică, pentru că vorbeam de pesta porcină africană, care practic ne amenință pe frontiera estică și nordică, vorbim acum de gripă aviară, care practic a devastat Ungaria.

În România au fost identificate cazuri de gripă aviară, dar numai în gospodăriile populației și la păsările sălbatice, pe când în Ungaria a intrat în exploatațiile profesionale și a provocat pagube extraordinare, ceea ce în România nu s-a întâmplat.

De asemenea, în sud și în sud-vest evoluează dermatoza nodulară, care de asemenea are efecte dezastruoase la bovine și a blocat, practic, Bulgaria sub aspectul exporturilor pentru bovine. Deci, așa cum vă spuneam, facem eforturi semnificative și deocamdată România a rămas o insulă de siguranță epidemiologică în partea aceasta a Europei.

Continuarea interviului o puteți citi pe AGERPRES.