Comisia Europeana a modificat definitia “exportatorului” din perspectiva vamala

La mai mult de doi ani de la data intrarii in vigoare a Noului Cod Vamal Unional, Comisia Europeana modifica definitia exportatorului din perspectiva vamala. Noua definitie ar trebui sa fie mai putin restrictiva si sa limiteze conditiile care trebuie indeplinite pentru a fi exportator la cerintele esentiale ale functionarii regimului vamal de export.

Regulamentul de modificare a Actului delegat al UCC (Regulamentul delegat (UE) 2015/2446) a fost publicat pe 30 iulie 2018, in Jurnalul Oficial al UE. Regulamentul aduce modificari tehnice necesare Actului delegat al UCC pentru a adapta mai bine legislatia la nevoile operatorilor economici si ale administratiilor vamale.

Rabobank, competivitatea, vamalaDefinitia exportatorului prevazuta in Noul Cod Vamal Unional era problematica deoarece stabilea ca exportator o singura persoana care trebuia sa indeplineasca 3 cerinte cumulative: sa fie stabilita pe teritoriul vamal al Uniunii, sa detina un contract cu un destinatar dintr-o tara terta si sa aiba competenta de a stabili daca marfurile vor fi transportate in afara teritoriului vamal al Uniunii.

Ca urmare a numeroaselor plangeri adresate de mediul de afaceri din UE, Comisia Europeana a modificat definitia exportatorului.

Potrivit noii definitii, “exportator” inseamna: (i) persoana stabilita pe teritoriul vamal al Uniunii care are competenta de a stabili si a stabilit ca marfurile urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal respectiv; (ii) in cazul in care nu se aplica primul punct, orice persoana stabilita pe teritoriul vamal al Uniunii care este parte la contractul in baza caruia marfurile urmeaza a fi scoase de pe teritoriul vamal respectiv.