Producătorii din industria alimentară, obligați să colecteze selectiv deșeurile

Camera Deputaților a adoptat Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 68/2016 privind regimul deșeurilor în România. Parlamentarii au introdus însă și o modificare a deciziei Guvernului, prin care îi obligă pe producători, printre care și cei din industria alimentară și de bunuri de larg consum, să colecteze deșeurile selectiv, informează Magazinul Progresiv.

„În vederea facilitării şi îmbunătăţirii valorificării, deşeurile sunt colectate separat şi nu se amestecă cu alte deşeuri sau materiale cu proprietăţi diferite. Operatorii economici care colectează şi/sau transportă deşeuri au obligaţia de a asigura colectarea separată a acestora şi de a nu le amesteca în timpul transportului”, se arată în proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței nr. 68/2016.

În plus, față de decizia Guvernului, parlamentarii au introdus și următorul amendament:

„Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deșeuri și deținătorii de deșeuri sunt obligați să colecteze separat cel puțin următoarele categorii de deșeuri: hârtie, metal, plastic și sticlă”, se mai arată în proiectul care a primit 232 de voturi pentru și 24 împotrivă.

În aprilie 2017, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva României și a altor 13 state pentru neîndeplinirea obligației de a revizui și adopta planul de gestionare a deșeurilor și programul de prevenire a generării de deșeuri, în conformitate cu obiectivele Directivei-cadru privind deșeurile (Directiva 2008/98/CE) și ale economiei circulare.