Pescuit responsabil pentru a proteja stocurile de peste

Comisia a propus numarul de capturi totale admisibile (TAC) pentru o serie de specii, pentru anii 2019 si 2020, intr-un efort de restabilire a stocurilor de pesti de adancime in Atlanticul de Nord-Est.

Propunerea invita statele membre sa aplice o abordare precauta pentru a inversa ceea ce comisarul responsabil pentru Mediu, Afaceri Maritime si Pescuit, Karmenu Vella, a descris ca fiind “o situatie ingrijoratoare legata de declinul stocurilor de pesti de adancime.”

“Este in interesul nostru comun sa ne asiguram ca avem stocuri sanatoase de peste in apele de mare adancime, pentru asigurarea mijloacelor de trai ale pescarilor nostri si ale comunitatile de coasta si pentru echilibrul ecosistemelor marine”, a spus Vella. “Dovezile arata, de asemenea, ca stocurile de peste durabile merg mana in mana cu o industrie prospera.”

Comisia a afirmat ca si-a intemeiat propunerea pe avizul precautional al consiliul stiintific din cadrul Consiliului International pentru Explorarea Maritima (ICES).

Desi pescuitul de adancime reprezinta mai putin de 1% din totalul pestilor capturati in Atlanticul de Nord-Est, speciile de adancime sunt extrem de vulnerabile si au nevoie de mult timp pentru a se maturiza, pescuitul excesiv punandu-le in pericol.

Speciile includ dorada rosie, pestele sabie neagra, grenadierul de piatra si rechinii de mare adancime (Deania hystricosa si Deania profundorum).