S-a obținut prelungirea perioadei de tranziție pentru exportul de miere în China

Participarea delegației Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) la cea de a doua ediție a „Conferinței pentru controlul calității, inspecției și carantinei”, desfășurată la Ningbo, Republica Populară Chineză, a avut rezultate semnificative, se arată într-un recent comunicat de presă al instituției.


Sunteți producător/distribuitor de miere? Vreți să fiți la curent cu noile modificări aduse Legii apiculturii? Doriți să aflați cum vă puteți eticheta corect produsele? Despre toate acestea și multe altele vă vor vorbi experți în domeniu la Seminarul pentru specialiștii din domeniul suplimentelor alimentare și produselor stupului (SAPS), 6 iulie, București. Pentru înscrieri și informații suplimentare, dați click aici.


Un progres notabil a fost înregistrat în ceea ce privește mierea, în sensul în care s-a obținut prelungirea perioadei de tranziție pentru export (care s-ar fi încheiat în luna iulie a acestui an) până la perfectarea formalităților prealabile semnării unui protocol.

Cel mai important obiectiv atins „a fost concretizarea discuțiilor bilaterale purtate cu oficiali ai Administraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei (AQSIQ) prin semnarea de către președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu și de către Vice Ministrul LI Yuanping, a Protocolului tehnic pentru exportul de material seminal bovin”.

carne de pasăre

De asemenea, negocierile privind alte teme de interes, cum sunt exportul de lucernă și cel de carne de pasăre au avansat considerabil. În ceea ce privește lucerna, au fost agreate de partea chineză condițiile sanitare veterinare pentru export. Pentru carnea de pasăre a fost transmis chestionarul solicitat de partea chineză, urmând ca după evaluarea acestuia, o misiune de evaluare a specialiștilor AQSIQ să viziteze România, pentru a verifica și aproba unitățile care doresc să exporte.

Un moment marcant al Conferinței l-a constituit ceremonia de lansare a Platformei informatice pentru zona pilot de cooperare și facilitare a comerțului dintre Republica Populară Chineză și țările Europei Centrale și de Est.

În semn de considerație pentru țara noastră, care este membru fondator al „Grupului 16 + 1” (mecanism de cooperare dintre Republica Populară Chineză și 16 ţări din Europa Centrală şi de Est -dintre care 11 sunt membri ai UE-, lansat de partea chineză în 2011, cu obiectivul de a impulsiona colaborarea în diverse domenii, precum: economia, comerţul, investiţiile, cultura, educaţia, turismul ş.a., cu rezultate benefice asupra intensificării interacţiunii economice dintre cele două zone) președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, a fost invitat, ca în numele României să participe la activarea oficială a Platformei.

„Îmbunătățirea mecanismelor de coordonare vamale și de carantină, dezvoltarea comerțului electronic transfrontalier, sunt factori care vor impulsiona dezvoltarea relațiilor de export – import pe această rută comercială. Este o oportunitate pentru țara noastră, iar ANSVSA va face toate eforturile ncesare pentru a valorifica această conjunctură favorabilă”, a declarat dr. Geronimo Brănescu, președintele ANSVSA, se arată în comunicat.