Importul de somon a crescut de 3,4 ori in cinci ani

Mancam mai bine: Importul de somon a crescut de 3,4 ori in cinci ani si a ajuns sa reprezinte 20% din importurile de peste.

Romanii au cheltuit anul trecut 360 mil.lei pe somon si macrou.

Importul de somon, viu, proaspat, refrigerat, congelat sau afumat a crescut de 3,4 ori in perioada 2012-2016, la peste 35 mil. euro, somonul ajungand sa acopere 20% din valoarea totala a importurilor de peste din 2016, potrivit calculelor ZF bazate pe datele Eurostat. Desi importul de somon a crescut exponential in ultimii ani, romanii raman fideli speciilor romanesti de pesti care au preturi mai accesibile.

„Avem somon la vanzare, dar foarte putin. Nesemnificativ fata de restul speciilor pe care le avem la vanzare. Sub 3% din vanzari reprezinta somonul. Este mai scump ca alte specii, dar nu e foarte mare diferenta, pretul fiind undeva la 50 de lei pe kilogram. Noi vindem preponderent pesti de apa dulce, precum crap, novac, salau, ton sau pastrav. Crapul reprezinta peste 80% din vanzarile companiei. In Moldova, in general, lumea cauta peste viu. La noi a crescut vanzarea de peste autohton cu peste 30% anul trecut”

a declarat pentru ZF, Mihai Cuvinciuc, administratorul firmei Acvares, o companie cu afaceri de peste 1 mil. lei in 2016, cu sediul in Tiganasi, judetul Iasi.

Un roman consuma 5,5 kilograme de peste si produse din peste anual, fata de 31,3 kilograme de carne de porc pe an sau 23 kg carne de pasare.