Acord comercial cuprinzator intre UE si Australia

Negocierile pentru un acord comercial cuprinzator si ambitios intre UE si Australia au fost lansate in 18 iunie, la Canberra.

Discutiile au ca scop inlaturarea barierelor din calea comertului cu bunuri si servicii dintre cele doua regiuni, crearea de noi oportunitati pentru companii, precum si stabilirea unor norme conforme cu alte acorduri comerciale incheiate de UE. Viitorul acord dintre UE si Australia va consolida si mai mult implicarea UE in regiunea Asia-Pacific.

Comisarul pentru comert, Cecilia Malmström, a declarat:

„Astept cu nerabdare sa adaug Australia la cercul din ce in ce mai mare al partenerilor comerciali care impartasesc aceeasi viziune. In perioade dificile, este incurajator sa vedem ca Australia impartaseste angajamentul nostru fata de o agenda comerciala pozitiva, precum si ideea ca acordurile comerciale adecvate sunt un castig pentru ambele parti. Rezultatul negocierilor noastre va fi un acord care ofera beneficii clare atat pentru UE, cat si pentru Australia. Acest lucru va permite sporirea oportunitatilor economice pentru intreprinderile mici si mari si va crea locuri de munca.”

UE este deja cel de-al doilea mare partener comercial al Australiei. Comertul bilateral cu marfuri dintre cele doua a crescut constant in ultimii ani, ajungand la aproape 48 de miliarde euro anul trecut.

Fondul_pentru_Mediu4

Sectoarele care alcatuiesc cea mai mare parte din exporturile UE catre Australia sunt echipamentele de transport, masinile si utilajele, produsele chimice, produsele alimentare si serviciile.

Comertul bilateral cu servicii se ridica la aproximativ 28 de miliarde euro. Acordul ar putea duce la cresterea cu peste o treime a comertului cu bunuri desfasurat intre cei doi parteneri.

Prima runda oficiala de discutii dintre echipele de negociatori ale partilor implicate va avea loc la Bruxelles, in perioada 2 – 6 iulie.

Negocierile au fost lansate de comisarul european pentru comert, Cecilia Malmström, impreuna cu prim-ministrul australian Malcolm Turnbull si ministrul australian al comertului, Steven Ciobo.

Context
Deschiderea negocierilor face parte din agenda UE pentru un comert deschis si echitabil. La 22 mai, Consiliul Uniunii Europene a adoptat decizia de autorizare a deschiderii negocierilor pentru un acord comercial intre cele doua. Pana in prezent, UE si Australia si-au desfasurat relatiile comerciale si economice in conformitate cu Cadrul de parteneriat UE-Australia din 2008.