Copiii de la gradinite si din clasele 1-4 ar putea primi lunar cate un borcan de miere poliflora

Proiectul initiat de un senator liberal prin care se incurajeaza consumul de miere in loc de zahar rafinat a mai facut un pas inainte. A trecut de Senat si urmeaza sa mearga la Camera Deputatilor pentru vot decizional.

Romania este cel mai mare producator de miere din Uniunea Europeana, insa, cand vine vorba de consum, suntem pe ultimele locuri.

Asa ar fi aparut ideea proiectului de lege, prin care copiii aflati la gradinite de stat si private, dar si cei din invatamantul primar vor primi gratuit un borcan de 250 ml miere poliflora, lunar.

Totusi mierea nu ar trebui sa fie considerata un aliment, sau ca fiind obligatoriu de consumat, spune la Europa FM, nutritionistul Mihaela Bilic:

“Mierea are avantaje doar cand este folosita pe post de medicament, dar nu o putem transforma in aliment si sa o consumam zilnic. Daca ne doare gatul, putem lua o lingurita de miere. Mierea este la fel de pacatoasa ca si zaharul. Ingrasa la fel de tare. Zaharul nu e obligatoriu. Nu trebuie sa il mancam. Putem sta o luna fara sa consumam zahar si nu patim nimic. Haideti sa nu il punem pe o lista de consum obligatoriu.”

miere1Mierea poliflora va proveni exclusiv din stupinele autorizate. Veste buna asadar pentru apicultorii romani, care ar primi in total peste 16 milioane de lei de la ministerul agriculturii, daca vand mierea.

Insa, apicultorii romani sunt sceptici ca acest lucru se va intampla, mai ales pentru ca mai exista 2 proiecte similare din anii trecuti, care desi aprobate nu au fost aplicate din lipsa de fonduri, spune Constantin Dobrescu, vicepresedintele Associatiei Apicole din Romania:

“Din punctul nostru de vedere al apicultorilor evident ca este un lucru bun, insa suntem sceptici dat fiind situatia de pana acum. Cred ca se scoate chestia asta din buzunar mai mult cand e nevoie de sprijin popular.”

La fel ca si in cazul proiectului o masa calda, de achizitionare, distribuire si transportul mierii se ocupa consiliile judetene si locale. Deocamdata proiectul trebuie sa mai treaca si de Camera Deputatilor, urmand apoi sa se aplice normele, asa ca nu se stie si de cand vor primi elevii la scoala un borcan de miere pe luna.

Apicultorii romani mai atrag insa atentia asupra faptului ca niciun producator local nu dispune in prezent de capacitati de imbuteliere a mierii in borcane de 250 ml, aspect care ar putea constitui un mare impediment in derularea acestui program.