Vanzarile de salate ambalate au crescut; Care sunt preferintele romanilor, pe regiuni.

Vanzarile de salate ambalate ale producatorului Eisberg Romania au crescut cu peste 15% in 2017, iar avansul s-a consemnat pe toate segmentele de distributie, respectiv atat in unitatile retail, cat si in restaurante.

Totusi, in termeni de volum al consumului de salate, Romania este inca departe de cifrele din Europa Occidentala.

“Daca piata din Romania ar fi o planeta, nu ar fi in aceeasi galaxie cu cea din Elvetia”, spune directorul de vanzari al companiei, Nicoleta Scarlat, intr-o discutie cu Profit.ro.

La nivel national, ponderea segmentului “ready to eat” in totalul pietei de salate a depasit 30%, de la sub 10% in 2010, insa, raportat la piata mare a legumelor, salatele in general detin o cota inca neglijabila, de cel mult 3%.

“Daca nu esti pasionat de gatit, dar iti place sa mananci divers, sanatos si gustos, salata este indeajuns de versatila incat sa iti ofere toate acestea. Convenabilitatea acestor produse castiga teren in toate segmentele de vanzare, indiferent ca vorbim de raftul unui magazin sau de masa unui restaurant. Tendintele sunt clare: se vrea mai bine, mai curat, mai sanatos, mai usor de preparat. Avem, asadar, toata increderea ca vom avea de munca multa vreme de acum inainte. Cresterea vanzarilor de salate de la an la an a fost exprimata cu doua cifre”, explica Scarlat.

Eisberg Romania, parte a grupului elvetian Bell Food, cu vanzari anuale de peste 3,5 miliarde franci elvetieni, a fost infiintata in 1995 si detine o fabrica in Pantelimon, Ilfov.

Potrivit ultimelor date publice disponibile, compania si-a dublat profitul in 2016, la aproape 3 milioane lei, iar cifra de afaceri a crescut cu 28%, la 35,7 milioane lei. Eisberg este furnizor de salate al lanturilor de restaurante McDonalds si City Grill.

In materie de salate ambalate, preferintele consumatorilor romani difera in functie de regiune.

“Depinde despre ce zona a tarii vorbim. Moldova vine cu influenta mediteraneeana si are un consum mai crescut de rucola si radicchio – salate populare in Italia si Spania. Vestul tarii pare sa prefere salata iceberg, ori mixuri de salata cu morcov – legume, impropriu spus, mai grele. Bucurestenii sunt mai sofisticati si eclectici, asta si datorita unei puteri de cumparare peste media din restul tarii”, spune aceasta.

Pe de alta parte, in termeni de volum al consumului de salate ambalate, Romania este inca departe de cifrele din Europa Occidentala.

“Ca sa facem o gluma, daca piata din Romania ar fi o planeta, nu ar fi in aceeasi galaxie cu piata din Elvetia. Sau Austria, sau Germania. Partea buna este ca romanii invata repede”, puncteaza seful pe vanzari al Eisberg Romania.